Sadeyağ diğer yağlara göre, farklı özellikler ve faydalar taşıyor: - Sadeyağ, yemeklere tereyağı dahil diğer yağlardan daha fazla lezzet verir. - Pişirdiğiniz yemeğe 1 veya 2 tatlı kaşığı dahi yeterlidir. - Sadeyağ 200-240 derece sıcağa kadar dayanıklıdır. Kızartmada kullanabilirsiniz. Tereyağında bu rakam 150 derecedir. - Buzdolabında 1 sene durabilecek kadar dayanıklıdır. - Daha sağlıklıdır çünkü içinde laktoz ya da oksitlenmiş kolesterol olmaz. - A, D, E vitaminleri yönünden zengindir. Ayrıca içeriğindeki K2 vitamini kemiklerin güçlenmesini sağlar.
10 4
Tereyağı oda sıcaklığında katı konumdadır. 15 dereceye ulaştığında ekmeğe sürülebilir kıvama gelir. Tereyağı; süt yağı (yaklaşık yüzde 82), süt proteini (kazein) ve sudan oluşuyor. Bir başka deyişle tereyağı su ve süt yağı emülsiyonudur. (Emülsiyon birbiri içinde çözünmeyen iki sıvının karışımı anlamına geliyor.)
10 5
Tereyağı 37 dereceye ulaşınca erimeye başlar ve 40 derecede tamamen erimiş, fakat daha ayrışmamış hale gelir. Daha da ısıtılması halinde, su ve yağ birbirinden ayrılmaya başlar. 100 derecede su buharlaşır ve 150 derecede ise tereyağı yanma noktasına ulaşmış olur. Burada yanan aslında kazeindir. Bu yüzden eğer tereyağını, besinleri pişirmede veya kızartmada kullanmak istiyorsak "sadeyağ", yani tereyağından kazeini ve suyu çıkarıp saf yağ haline getirmeliyiz. Eğer yemekleriniz daha lezzetli, daha sağlıklı ve besleyici olsun istiyorsanız, evde sadeyağ yapmayı deneyebilirsiniz. Üstelik yapımı da oldukça basit.
10 6
Evde sadeyağ yapımı Sadeyağ yapımında kullanacağınız tereyağı; inek sütünden yapılmış, doğal ve tuzsuz köy tereyağı olmalı. Öncelikle 1 kilogram tereyağını tabanı kalın bir tencereye alın. Kısık ateşte eritmeye başlayın. Yakmadan, tahta bir kaşık ile sürekli karıştırın. Yağın üzerinde oluşan köpükleri bir tahta kaşıkla alın. Su buharlaşacak ve dibinde beyaz tortular oluşacak. Yaklaşık 20 dakika sonra su tamamen buharlaşınca artık köpük oluşmamaya başlayacak. Ocağı kapatın.
10 7