Tereyağını böyle kullanın!

Aşırı tüketmemek koşuluyla tereyağına beslenmede yer vermek gerekiyor. Ancak tereyağını daha sağlıklı hale getirmek mümkün.

Meşhur Fransız mutfağının usta şeflerinin sırrı, tereyağı. Aslında sevdiğimiz, ancak yemekten çekindiğimiz tereyağını daha sağlıklı hale getirmek mümkün. Üstelik geçmişi bilinenden daha eski ancak unutulmaya yüz tutmuş bir yöntem. Kafkaslar, Anadolu, Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Osmanlı ve Fransız mutfaklarında kendini gösteriyor. İngilizce’de ‘Ghee’ olarak bilinen tereyağının sağlıklı hali, sadeyağ.
10 1
Sadeyağ, Türk gıda kodeksinde, süt ve/veya süt ürünlerinden elde edilen, su ve yağsız kuru madde unsurlarının tamamına yakın bölümü uzaklaştırılmış, ağırlıkça en az yüzde 99 oranında süt yağı içeriğine sahip ürün olarak tarif ediliyor.
10 2
Dr. Ender Saraç, “Tereyağının içinde beyin için faydalı vitaminler vardır. İçinde yüksek kolesterol olduğu için, kolesterol problemi olanlara tavsiye edilmez. Ama içinde potasyum da var. Tereyağını çok seviyorsanız ama yan etkisi olmasın istiyorsanız saf yağa dönüştürebilirsiniz.” diyor.
10 3
Sadeyağ diğer yağlara göre, farklı özellikler ve faydalar taşıyor: - Sadeyağ, yemeklere tereyağı dahil diğer yağlardan daha fazla lezzet verir. - Pişirdiğiniz yemeğe 1 veya 2 tatlı kaşığı dahi yeterlidir. - Sadeyağ 200-240 derece sıcağa kadar dayanıklıdır. Kızartmada kullanabilirsiniz. Tereyağında bu rakam 150 derecedir. - Buzdolabında 1 sene durabilecek kadar dayanıklıdır. - Daha sağlıklıdır çünkü içinde laktoz ya da oksitlenmiş kolesterol olmaz. - A, D, E vitaminleri yönünden zengindir. Ayrıca içeriğindeki K2 vitamini kemiklerin güçlenmesini sağlar.
10 4