Her kadın kendisine bir orkide buketinin gelmesini hayal eder, bazen beyaz bazen lila bazen mavi. Şıklık ve zerafetin göstergesi olan bu çiçeğin bakımı aslında oldukça zor. Ne yazık ki orkide çok hızlı ölebilen bir çiçek türü, gerekli özeni göstermezseniz hızlı bir şekilde tüm çiçeklerini döküp sadece daldan ibaret olabilir. Aslında belirli bir zaman sonra orkidenin çiçeklerini dökmesi normaldir, böyle bir durumda yapmanız gereken bir kaç yöntem ile orkidenizi tekrar gür ve renkli çiçeklere kavuşturabilirsiniz. Orkide bakımının bilinmeyenlerini bitki üreticisi Baykal Veliağagil anlattı...
Orkide bakımında nelere dikkat edilir?
Orkideye verilecek suyun durgun ve asla bayat olmaması gerekir. Oksijen yönünden zayıf olan su orkidenin köklerinin anında çürümesine sebep olacaktır. Potasyum ağırlıklı gübreler kullanılması orkideyi çiçeğe teşvik eder. Orkidenin uzun yaşaması için serin ve aydınlık ortamda tutulmalıdır. Evlerin balkon ve limonluk gibi kapalı güneş gören ama serin yerlerinde bulunması gerekir, böylece çiçeklenme daha uzun sürer.
Orkide ne sıklıkla sulanır?
Diğer bitkilerde olduğu gibi klorlu su orkide için de zararlıdır. Musluk suyundan çok, dinlenmiş su kullanmak gerekir. Orkideye verilecek su, bitkinin bulunduğu ortam sıcaklığında olmalıdır. Bu nedenle suyun kullanılmadan önce bitkinin yanında bir kapta bekletilmesi, bitkiye su verildiğinde şokla karşı karşıya kalmasını engeler. Orkide sulama sıklığı çok geçirgen 1 toprakta olduğu için her gün, azar azar olmalıdır. Artan suyun da tahliyesi gerekir. Orkide bakımı için yapraklarının temiz tutulması, silinmesi yeterlidir. Orkidelerin özellikle çok sulanma gibi bir ihtiyacı yoktur.
Orkide toprak seçimi nasıl olmalı?
Orkidenin ilk isteği çok geçirgen bir toprak, ikinci isteği de pH değeri 4,5 - 5,5 aralığında, olabildiği kadar asidik özellikli topraktır. Orkidenin çok aşırı gübrelenmesi de köklerin yanmasına yol açar. Bundan dolayı daha seyrek aralıklarla gübrelenmesi gerekir.
Orkidenin özellikleri ve kökleri
Orkide en dayanıklı çiçeklerden biridir. Cymbidium (spidyum) adı altında toplanmış büyük bir familyadır. Latince termolojide adı Phalaenopsis olarak geçer. Türkiye'nin doğasındaki salepten Singapur?daki diğer bildiğimiz orkide çeşitlerine kadar çok geniş bir yelpazede yayılmıştır. Orkidenin ilk vasfı dayanıklılığıdır. Beyaz ve morun koyu tonlarına, sarı, beyaz ve bordonun çeşitli varyasyonlarına kadar renkleri vardır. Yeşile kaçan renkleri de vardır. Kırmızı, mavi gibi renkleri yoktur.
Orkide için ideal ışık ve oda sıcaklığı nedir?
Orkideler için aydınlık serin ortamlar, limonluklar, serin pencere önleri idealdir. Orkide aydınlığı çok sever. Aydınlık isterler fakat aydınlıktan kasıt sıcak değildir. Orkideler diğer bazı çiçekli türler gibi sıcağı hiç sevmez. Tropik gibi gözükmekle beraber serin ve aydınlıktan hoşlanırlar.