Kış aylarının gelmesiyle birlikte balık sezonu da açılmış oldu. Çoğu zaman kolayca pişirdiğimiz, vitaminli ve bir o kadar da lezzetli olan balığın en zor tarafı heralde pişirdikten sonra evde ve bulaşıklarda kalan kokusudur. Çoğu zaman bulaşıklarda bırakacağı koku yüzünden bile balık yapmak istemeyebiliyoruz. Peki balık kokusu nasıl çıkar? Elmaelma.com okuyucularımız için bir eziyete dönüşen bu sorunun çözümünü araştırdık. İşte bulaşıklara sinen balık kokusundan kurtulma yöntemler!
SİRKE BULAŞIKLARDAKİ KOKUYU YOK EDİYOR
Balık pişirdiğiniz bulaşıklarınızı bir yıkama kabına koyun, üzerine bir çay bardağı kadar sirke ekleyin. Üzerine kaynamış suyu dökün. Bu şekilde 10-15 dakika kadar bekletiniz. Sirke, tüm bulaşıklara ulaşmalıdır. Sonra bu suyu boşaltıp, bulaşıkların üzerine sıvı bulaşık deterjanı dökünüz ve yine kaynar suyu dikkatlice boşaltıp, 10 dakika kadar bekleyiniz. Bu yöntemle balık kokusundan eser kalmadığını göreceksiniz.
ÇATAL BIÇAKTAKİ KOKU LİMONLA GEÇİYOR
Çatal ve tabaklardaki balık kokusu ise limonla giderilebilir. Balığı yemeği bittikten sonra, kullanılmış limonların kabuklarını, çatal ve tabakların sıyrılması için kullanıp sonra yıkarsanız, kokunun yok olduğunu görürsünüz.
BULAŞIK MAKİNASINA ÇAMAŞIR SUYU DÖKÜN
Bulaşık makinası kullananlarsa balıklı bulaşıkların kokusundan kurtulmak için çamaşır suyunu bulaşık makinasının içerisine bir miktar dökebilir. Bulaşık deterjanı, çamaşır makinesi çalışmaya başladığı anda, ilk su alışta etkisini gösterecek ve su değiştirildiğinde tamamen gitmiş olacaktır, giderken kokuyu da götürecektir.
TÜRK KAHVESİ BALIK KOKUSUNU YOK EDİYOR
Balık kokusu en çok pişirildiği tavaya ve tepsiye sinmektedir. Defalarca yıkansada tavadaki yanmış olan balığın kokusu bir türlü geçmek bilmez. Yıkanan tavayı ocağa koyup bir yemek kaşığı kadar Türk Kahvesini içinde bir süre kavursanız bu kokunun yok olduğunu göreceksiniz. Kavurma işlemi sonunda, kahvenin ve tavanın biraz soğumasın bekleyerek, içindeki kahveyi sünger yardımıyla, tavanın her yerinde gezdirip, etkiyi arttırabilirsiniz.