Zatürre belirtileri ve tedavisi

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla soğuklar bir hayli arttı bu dönemlerde salgın hastalıklara dikkat! Zattürenin belirtileri nelerdir tedavisi nasıl olur, hangi yaş grupları risk altında sizler için sıraladık.

Zatürre belirtileri ve tedavisi

Havaların soğumasıyla kendini gösteren kış mevsiminde salgın hastalıklara dikkat! Bu dönemde popüleritesini koruyan salgın hastalıklar zatürreye zemin hazırlamaktadır. Grip gibi bu hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alan zatürreye karşı özellikle dikkatli olunması gerekiyor. Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Metin Özkan, “12 Kasım Dünya Zatürre Günü” kapsamında zatürre hastalığının belirtileri, risk grupları ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Zatürre, akciğerlerin iltihaplanmasıdır. Erken tanı konup uygun antibiyotik tedavisi verilirse hiç iz bırakmadan iyileşebilir. Ancak küçük çocuklarda, yaşlı hastalarda, KOAH, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği ve vücudun savunma sistemlerini baskılayan kortizon ve kanser tedavileri gibi tedavi alanlarda çok ağır seyredebilir ve bu hastalarda tedaviyi geciktirmemek gerekir. Tüm dünyada enfeksiyonlara bağlı ölüm nedenleri içinde birinci sırada yer almaktadır. Ayrıca yoğun bakım gerektiren hastalarda %40 oranında ölümcül olabilir.

Zatürreye bakteri, virüs ve mantarlar neden olabilir. Akciğerlerde oksijen almamızı sağlayan hava kesecikleri iltihaplı bir sıvı ile dolar ve buna bağlı aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar: Öksürük ve balgam çıkarma, derin nefes alırken veya öksürürken göğüste batma ve ağrı, yüksek ateş, terleme ve titreme, özellikle yaşlı hastalarda şuur bulanıklığı, ileri derecede bitkinlik, bulantı, kusma veya bazen ishal ve nefes darlığı gibi durumlar zattürenin belirtileridir.

Zatürre için risk taşıyan yaş grupları; 65 ve üzeri yaş grupları, iki yaş altı çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, kemoterapi ve kortizon gibi bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlar kullananlar, astrım bronşit gibi kronik akciğer hastalığı olanlar, kalp yetmezliği böbrek yetmezliği olanlar bu hastalık için risk taşıyan kişilerdir... Doğal koruyucu sistemlere zarar vermemek için; gereksiz ve uzun süre antibiyotik kullanılmamalı, havayı nemlendirip filtre ettiği için burun tıkanıklığı varsa giderilmeli, sigara içilmemeli, havayollarını kaplayan mukusun çok koyu kıvamda olmaması için yeterli su tüketilmeli ve öksürük kesiciler sık kullanılmamalıdır.

Eğerki risk taşıyan yaş gruplarındaysanız ve risk taşıyan kategorideyseniz; Altmış beş yaş ve üstünde olup; KOAH, bronşektazi, kalp ve damar hastalığı, böbrek ve karaciğer hastalığı, şeker hastalığı olanlar dalağı alınmış olanlar, kronik alkol alışkanlığı olanlar, immün sistemi baskılayan tedavi alanlar, beyin omurilik sıvısı kaçağı olanlar zattüre aşısı yaptırmalıdır. Genellik bu aşı ömür boyu bir veya 2 kere yaptırılır.

Yorumlar