Yaz aylarında cilt kuruluğu neden olur? Cilt kuruluğuna neden olan durumlar nelerdir? Cilt kuruluğu nasıl geçer? Soğuk ve oldukça sert geçen kış aylarında cilt çok çeşitli nedenlerinden dolayı kuruluğa neden olabiliyor. Ancak bu durum yaz aylarında tam tersi olarak beklense bile yine aynı şekilde çeşitli nedenlerden dolayı kurumaya neden olabiliyor. Ancak bu durumda bizimde katkılarımız olmaktadır. Yaz aylarında güneşin sıcaklı cildi nemlendirdiğini ve yumuşattığını düşünsek de aslındabu aylarda da cildi kurumaya iten bir çok neden bulunuyor. İşte o nedenler...
YAZ AYLARINDA CİLT KURULUĞU NEDEN OLUR?
Vücudun ihtiyacı olan su miktarını karşılamadığımız zaman cilt kuruluğu başlar bu yüzden günde 2.5 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Bu durum ister yaz ister kış olsun farketmemektedir. Yeterli su tükettiğini düşünen bireyler dahi terle kaybettiği sıvı miktarını geri almamaktadır. Su tüketimine dikkat etmek cilt sağlığı açısından önem taşımaktadır. Tıkalı gözenekler kuru cildin bir diğer sebebidir. Tıkanmış gözenekler ter bezlerini tıkamakta ve kuruluğa neden olabilmektedir. Yazın birçok insan klimalı ortamlarda zaman geçirmektedir. Klima; sıcaklıktan kurtulmayı sağlasa da cildin doğal yağına zarar verebilmektedir. Bu da kuruluğa yol açabilmektedir.
Bazı bireyler yazın da sıcak su ile yıkanma alışkanlığından vazgeçmemektedir. Sıcak su dehidrasyona yol açmakta ve kuruluğa sebebiyet verebilmektedir. Yaz mevsiminde dudaklarda çatlamada görülebilmektedir. Bu da dehidrasyona uğrandığının bir göstergesidir. Dehidrasyonun sadece sıcaklıktan kaynaklandığını düşünmek hatalı olacaktır. Yüzme, güneşlenme gibi aktiviteler de cildin kurumasına neden olabilmektedir.
Sigara sağlığa olan birçok zararının yanı sıra cilde de zarar vermektedir. Vücut sıcaklığını arttıran, dudaklara zarar veren sigara cilt kuruluğuna da neden olabilmektedir. El hijyeninde kullanılan ürünler de zaman zaman kuruluğa yol açabilmektedir. Bu ürünleri çok sık ve yüksek miktarda kullanan bireyler daha büyük risk grubunda yer almaktadır. Yazın sıcak olmasından dolayı normal kahve çok tercih edilmese de buzlu kahveler sıkça tüketilebilmektedir. Bu içecekler de yüksek miktarda kafein içerebilmektedir.
Özellikle cilt kuruluğu yaşayan bireylerin kafeinli içeceklerden uzak durmasında fayda vardır. Tüyleri gidermekte kullanılan işlemler cildi yorabilmektedir. Tüy gidermekte kullanılan ürünlerin içerikleri de zaman zaman cildi irrite edebilmektedir. Hava sıcaklığının artması ve yazın gelmesi ile birlikte hemen herkes daha uzun süre dışarıda zaman geçirmektedir. UVA, UVB ışınları cilde zarar verebilmektedir. Güneş yanıkları, lekeler, erken yaşlanma belirtileri, cilt kanseri gibi birçok şikâyet meydana gelebilmektedir.