Ramazan için geri sayım başladı! Oruç tutanların özellikle dikkate alması gereken konulardan biri olan sahurda ne yemeli? Sorusuna yanıt aradık ve gün içerisinde oruç tutarken açlığın sizi zorlamaması ve rahat bir ramazan ayı geçirmek için sahurda kahvaltı ağırlıklı tüketmeye özen gösterin. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Başak Öney, “Vücudumuzun bağışıklığını koruyabilmek ve gün içerisindeki dengesini sağlay, sahurda ne yemeli?'' sorusunu elmaelma.com okurları için yanıtladı.
SAHURDA KAHVALTI YAPIN
Vücudumuzun bağışıklığını koruyabilmek ve gün içerisindeki dengesini sağlayabilmek için sahur atlanmamalıdır. Sahurda da ağır yani yağ, tuz, şeker ve karbonhidrat düzeyi yüksek besinlerden uzak durmak gerekir. İdeal bir sahur
sofrasında su, haşlanmış yumurta veya menemen, peynir, zeytin, pekmez, domates, salatalık, maydanoz, fındık, ceviz, badem ve tam buğday ekmeği olmalıdır.
2 LİTRE SU İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN KEFİR VE HOŞAF TÜKETİN!
İftar ve sahur arasındaki kısa zaman diliminde 2 litre su tüketiminin zor olabileceği, fakat su yerine geçebilecek sıvılarla vücudun sıvı dengesinin sağlanabilmektedir. Ramazan döneminde sıvı alımına dikkat edilmezse oluşabilecek su kayıpları ve buna bağlı olarak vücudun elektrolit dengesinin bozulması, başta böbrekler olmak üzere kalp ve dolaşım sistemi ile beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Eğer iftar ve sahur arasındaki kısa zamanda 2 litre su tüketmenin zor olacağını düşünüyorsanız, maden suyu, ayran, kefir, cacık, hoşaf, taze sıkılmış meyve suyu, bitki çayları ile de sıvı tüketimini destekleyebilirsiniz. Çay, kahve ve kola gibi içecekler diüretik etkisinden dolayı daha fazla idrar çıkışına ve dolayısıyla da sıvı kaybına neden olur. İftar sofrasında hangi besinler bulunmalı? Uzun süren açlık durumu, kan şekerinin düşmesine sebep oluyor ve bu da oruç tutan bireylerin iftarda gereğinden fazla yemesine neden oluyor.
Öney, iftar sofrasında bulunması gerekenleri sıraladı:
Su, kahvaltılık iftar tabağı, bir kase çorba, salata, et, tavuk veya sebze yemeği, bulgur pilavı veya tam buğday ekmeği, bir kase yoğurt veya 1,5 bardak ayran yeterli olacaktır.
İftardan sonra ara öğünü ihmal etmeyin Uzman diyetisyen Başak Öney, “İftardan yaklaşık 1,5 saat sonra meyve, süt, yoğurt ve kuruyemişlerden birisi tercih edilerek ara öğün yapılmalıdır. Ramazanda yaygın olarak tüketilen şerbetli, unlu, yağlı tatlılar yerine muhallebi, sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlılar tercih edilebilir. Fakat bu tatlılar da sık tüketilmemelidir” diye konuştu.