Yetişmesi uzun yıllar alan reishi mantarı, 10 bin ağaçta bir yetişen mantar türü. Reishi mantarı, lingzhi olarak da bilinen ve sıvı olarak özünün tüketildiği bir mantar türü. Reishi mantarının tıbbi etkisi içeriğindeki triterpenoid ve bazı polisakaritlerden kaynaklanmaktadır. Bu polisakaritler bağışıklık sistemini güçlendirici, yüksek kan basıncını düşürücü ve kandaki yağların miktarını azaltıcı etkilere sahiptir ve bağışıklık sistemini uyarır.
Amerikadaki İndianapolis Kanser Araştırma laboratuarında yapılan bilimsel çalışmalarda kırmızı reishi mantarının özellikle hızlı yayılma eğilimi olan meme kanserinde ve metastatik meme kanserlerinde koruyucu ve tedaviyi destekleyici etkileri saptanmıştır. Karaciğer için koruyucu özellikte olduğu ve kullanımının karaciğer hücrelerinin hayati fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayıcı nitelikte olduğu belirtiliyor.
2010’da yayınlanan bir bilimsel çalışmada farelerin karaciğerinde hasar meydana getirilmiş ve reishi mantarının karaciğerdeki hasarı azalttığı tespit edilmiştir. Bağışıklık sistemini desteklemesi nedeniyle hepatit ve AIDS gibi hastalıklara karşı mücadele etmeye de yardımcı olmaktadır.
Tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürücü etkinliktedir. Çin’de yapılan bir çalışmada astımlı kişiler için rahatlatıcı etkiler taşıdığı tespit edilmiştir. Yaşlanma sürecini yavaşlatması, vücuda detoks etkisi, kan basıncını düşürmesi, iltihaplanmayı engellemesi, kanseri engellemesi, bilinci açması ve enerji vermesi de faydaları arasındadır.
Reishi mantarının tadı acı ve sert. Tadının acı olması nedeniyle genellikle taze veya kurutulmuş olarak ince toz haline getirilir ve suda çözdürülerek kullanılır. Yüksek miktarda antioksidan içerir bu nedenle hemen kullanılmazsa yaklaşık bir buçuk saat içinde özelliğini büyük ölçüde yitirir. Bu yüzden bu reishi mantarını toz ya da çay olarak tüketmek gerekiyor.
Reishi mantarı yan etkileri neler?
Reishi mantarının tıbbi olarak yan etkilerinin olduğu belirtilmektedir. Bulantı, kusma, karaciğer problemleri bu belirtiler arasındadır. Greyfurt suyunda da tanımlandığı şekilde karaciğer sitokrom enzimleri üzerinden etki ederek, kemoterapi veya beraberinde kullanılan bulantı önleyici ilaçların etkilerinin azalmasına neden olabilir. Bulantı, kusmaya yol açması, kanama yan etkisi, kemoterapi ve diğer ilaçların etkilerini azaltma sorunları yüzünden özellikle kemoterapi ile beraber kullanılması, kemoterapiden önce ve/veya sonra alınması sakıncalıdır.