İftardan sonra gelen ağırlık hissi nasıl engellenir?

Ramazanda beslenme düzenimiz değiştiği için iftar sonrası gelen ağırlık hissi yaşayabiliyoruz. Peki bu durumdan nasıl kurtulabiliriz? İşte sizler için yanıtı...

İftardan sonra gelen ağırlık hissi nasıl engellenir?

Bazı yemeklerden sonra çoğu kişinin üzerine ağırlık ve uyku çökebilir. Bu durum Ramazan'da iftar sonrası daha çok olur. Ramazan'da uzun süren açlıklar, kan şekerinde düşmelere sebep olmaktadır. İftarda kişiler hızlı bir şekilde yemek yerlerse, kan şekeri düşeceğinden ağırlık hissi, uyku, yorgunluk hali olabilir. Bu durumun olmaması için sahura mutlaka kalkılmalıdır. İftar sonrasında ise çorba ile başlayarak devamında 10 dakika ara verip kan şekeri dengesi sağlandıktan sonra ana yemeğe başlanmalıdır. 

SAHURDA HANGİ YİYCEKELER TÜKETİLMELİDİR? 

İftar ve sahurda mide aşırı yiyeceklerle doldurulmamalıdır. Hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Sahur yemeğinde, gün boyu ihtiyaç duyulacak sıvı ve prtotein ön planda olmalıdır yani süt, yoğurt, ayran, yumurta, peynir çeşitlerinden zengin bir sofra olarak planlama yapılmalı, yağlı ve tuzlu yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Ekmek, en önemli karbonhidrat kaynağıdır ve kişinin gün içinde ki sağlanacak enerjisinin büyük kısmını karşılamaktadır. 

İFTARDA HANGİ YİYCEKELER TÜKETİLMELİDİR? 

Uzun süre açlığın ardından hızlı başlangıçlar yapmak size iyi gelmeyecektir kan şekeri dengesizliğine sebep olacağı için bu noktaya dikkat edilmelidir. İftarın ilk kısmında iftariyeliklerden hurmayı tercih ederek kan şekerinizi degeleyebilirsiniz. Çorba ile devam edilerek daha sonrasında en az 10 dakida ara verilmeli ve mide rahatsızlıklarının önüne geçilmelidir. Ana yemekte yağlı ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Etin pişirme yöntemlerine dikkat edilerek proteini denatüre etmeden vücut için gerekli miktarda alınmalı, salata çeşitlerine önem verilmelidir.

Yorumlar