Gözlerde oluşan kızarıklıkların sebebi nelerdir? Nasıl geçer?

Bazen gözlerimiz çeşitli sebeplerden dolayı kan çanağına dönebilir! İşte göz kızarıklığına neden olabilecek basit durumlar ve çözümleri...

Gözlerde oluşan kızarıklıkların sebebi nelerdir? Nasıl geçer?

Göz kızarıklığına sebep olan faktörleri hiç düşündünüz mü? Kan çanağına dönen gözlerimizi aynada görünce panikleriz. Hemen soğuk su ile yıkar, çay ile gözlerimizi dinlendiririz. Genellikle geçici bir göz yorgunluğuna yorduğumuz bu rahatsızlığın aslında başka sebepleride olabilir. Göz kızarıklığının sebeplerini ve çözümlerini sizler için derledik...

Alerjiler

Alerjik reaksiyonlar gözlerinizi sulandırır ve kaşındırır. Siz de kaşınan gözlerinizi bir güzel ovalarsınız. Ancak bu durumun daha da kötüleşmesine ve gözlerinizin kızarmasına neden olur. Alerjik reaksiyonlar, vücudun doğal bağışıklık sistemi zararsız bir uyarana karşı aşırı tepki verdiğinde ortaya çıkar. Hemen her şey de alerjiye neden olabilir. Bu nedenle alerjiye maruz kaldığınızda buna neden olan şeyden uzaklaşmalı ve göz kızarıklığınızı azaltmak için gözlerinize dokunmamalısınız. Göz damlaları ve antihistaminik ilaçlar da işinize yarayabilir.

Pembe göz

Pembe göz konjunktivit için kullanılan tıbbi olmayan bir terimdir. Bakteriyel, viral veya alerjiye bağlı bir enfeksiyon, gözlerde şişliğe ve kaşıntıya neden olur. Üstelik kolayca yayılır ancak nadiren ciddi hale gelir. Bu durumda yapmanız gereken şey kızarıklığın hafiflemesi için soğuk kompres yapmaktır. Bu gözlerinizi rahatlatır ve iyi hissetmenizi sağlar. Ancak enfeksiyon birkaç gün içerisinde kaybolmazsa mutlaka doktorunuza görünmeniz gereklidir.

Çok fazla alkol

Eğer çok fazla alkol kullandıktan sonra ertesi gün gözlerinizin parlak kırmızı olduğunu fark ederseniz, damarlarınızın ne kadar zorlandığını gözlerinizle gördünüz demektir. Alkol gözlerdeki küçük kan damarlarının genişlemesine neden olur. Bu nedenle de gözde fazla kan akar. Çok içmemek, vücuttaki alkolü çabukça dışarıya atmaya çalışmak ve bazı göz damlaları bu kızarıklığı gidermek konusunda etkilidir.

Çok az uyku

Uyku eksikliğinde gözlerinize ulaşan oksijen miktarında düşüş yaşanır. Bu da gözlerinizdeki kan damarlarının genişlemesine ve kırmızı görünmesine neden olur. Kızarıklığa neden olan bir diğer faktör de devreye girer: Uyku eksikliği yüzünden uzun süre açık kalan göz yüzeyinin yağlanması azalır ve bu kuruma da kızarıklığa neden olur. Bu kızarıklığı sakinleştirmenin en iyi yolu ise daha uzun bir uyku çekmek ya da suni gözyaşlarıyla kurumanın önüne geçmeye çalışmaktır.

Arpacık

Arpacıklar gözkapağının yan kenarında çıkan sivilcelerdir. Genelde pembe renkte olurlar ve insana ciddi anlamda rahatsızlık verebilirler. Bir arpacıkla karşılaştığınızda yapmanız gereken şey tüm sivilcelerde olduğu gibi onunla oynamamaktır. Eğer oynarsanız büyütebilir ve mikrop kapmasına neden olabilirsiniz. Birkaç gün beklerseniz kendiliğinden geçecektir. Eğer sık sık çıkıyorsa mutlaka bir göz doktoruyla görüşmelisiniz.

Yorumlar