B vitaminlerinin faydaları nelerdir? B vitamini vücutta nereleri etkiler? B vitaminin çeşitleri nelerdir? B vitaminlei hangi gıdalarda bulunur? Vitaminlerin hayatımızdaki rolünüz artık az çok biliyoruz. Her vitamin vücudumuz çeşitli yerlerinde hayati önemi bulunmaktadır. Yaşam kalitemizin önemli bir payını oluşturan vitaminler arasında çokça gruba ayrılan B vitaminin faydaları ve çeşitleri hakkında bir derleme hazırladık. B vitamini hakkında merak ettikleriniz için haberimizi okumaya devam edebilirsiniz...
B1VİTAMİNİN FAYDALARI
Diğer adı tiamin olarak bilinen B1 vitamini enerjinin açığa çıkmasını sağlar. Sinir sisteminin daha sağlıklı olmasını sağlar.
B1 vitamini eksikliğinde ortaya çıkan durumlar ise, aşırı sinirlilik, yorgunluk, hafıza sorunları ve depresif problemlerdir. Kepek, pirinç karaciğer, bira mayası, darı, mısır, enginar, çavdar ve salatalıkta bulunur.
B6 VİTAMİNİN FAYDALARI
Bağışıklık sistemi için önemli olan B6 vitamini sinir sisteminin de düzgün çalışmasında etkilidir. Kırmızı kan hücresi üretir. Karbonhidratların işlenmesini sağlayan B6 vitamini cilt hastalıklarından egzama ve sedefin engellemesinde büyük rol alır.
B6 vitamini eksikliğinde ise; ilk başta ciltte problemler başlar, anemi rahatsızlığı artar, keyifsizlik oluşur. İleri düzeyde bir eksiklik bulunuyorsa ataklar oluşabilir. Fındık, pirinç, buğday, susam, ay çekirdeği, baharatlar, ciğer, antepfıstığı, sarımsak ve balıkta bolca bulunur.
B7 VİTAMİNİ SAÇLARDA ETKİLİ!
Diğer adı biotin ve H vitamini olarak geçer. Kısacası güzellik vitaminidir. Özellikle saç ve cilt sağlığında etkin rol oynayan B7 vitamini saç dökülmeleri yaşayan kişilere özellikle tavsiye edilir. Saçlarda kepek oluşmasını engelleyen vitamini kırılan tırnaklar içinde ekstra faydalıdır.
B7 vitamini eksikliğinde ise; kaşıntı, saç dökülmeleri, incelmiş saçlar, uyuşukluk, anemi, mantar sorunları, depresyon ve kas ağrıları görülür. Arpa, kurutulmuş zencefil, pazı, uskumru, domates, kuru maydanoz, köri, kaju, esmer şeker, mısır, karabiber, kabak çekirdeği, yulaf, mercimek, yeşilbiber, bezelye ve brokoli de bolca bulunur.
B9 VİTAMİNİ NADİR BİLİNSEDE ASLINDA...
Folik asit adı ile bilinen B9 vitamini alyuvarların oluşumunda önemli bir görev alır. Özellikle hamilelikte verilen B9 vitamini bebeklerin sağlıklı büyümelerini sağlar. B12 vitamini ile aynı görevleri üstlenen B9 vitamini vücuda enerji vererek aktif olmanızı sağlar.
B9 vitamini eksikliğinde ise; hafıza sorunları, anemi rahatsızlığı, sinirsel bozukluklar ve doğumda kusurlara neden olur. Brokoli, yeşil yapraklı sebzelerde, kereviz, kuşkonmaz, bamya, kuruyemişlerde, mercimek, bezelye, brüksel lahanası, avokado, fasulye, karnabahar, pancar ve turunçgillerde bulunur.
B12 VİTAMİNİN FAYDALARI
Yaşlılarda sık görülen Alzheimer hastalığına iyi gelen doğal olarak hafızanın güçlenmesinde etkilidir. Anemiye karşı koruma sağlayan B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretimini destekler.
B12 vitamini eksikliğinde ise; Yorgunluk, unutkanlık, kilo kaybı, ayak ve ellerde uyuşmalar görülmektedir. Yumurta, deniz canlıları ( kabuklu ), peynir, ciğer, sığır eti, balık, ıstakoz, kuzu eti ve yengeçte B12 vitamini bulunmaktadır.