Açlık krizlerini önlemek için ne yapılmalıdır?

Açlık krizlerinde kendinizi tatlı ve fazla besin tüketiminden kurtarmak için sizin için önerdiğimiz açlık krizlerinin önüne geçmek için yazımıza bir göz atın!

Açlık krizlerini önlemek için ne yapılmalıdır?

Henüz sofradan yeni kalkmanıza rağmen kenidinizi aç mı hissediyorsunuz? Ya da açken hemen tatlıya ve karbonhidrat ağırlıklı besinlere mi yöneliyorsunuz. O halde sixler için derlediğimiz açlık krizlerinize dur demek için önerilerimize kulak verin!

Açlık krizlerinizin nedeni altında olan kan şekerinizde dalgalanmaların olabilir bu nedenle kan şekerinizin aniden düşmesiyle yemek yeme ihtiyacı hissetme, hemen tatlılara sarılmak sonucunda kanınızdaki glukoz miktarı düşen kişilerde beynin belirli bölgesine sinyaller göndererek kişi kendini hemen yemek yemesi gerektiği hissine kapılıyor. Kişide oluşan bu isteğin önüne geçmek isterken tüketilen tatlılar ve fazla besin tüketimi sonucunda kontrolsüz kilo alımı ve fazla kilolardan şikayetlerin başlamasına neden olmakta ve çeşitli hastalıklara sebebiyet vermektedir.

açlık krizlerinin önüne geçmek için

Bunun önüne geçebilmek için yapmanız gereken Kahvaltıda bol bol protein tüketmek olmalı!

Kahvaltı günün en önemli öğünleri arasındadır. Bu durumda yapmanız gereken metabolizmanızı hareketlendirmek ve gün içerisinde açlık krizlerinizi önlemek için güne kahvaltısız başlamayın. Kahvaştılarınızda ağırlıklı olarak protein ağırşıklı beslenmeye özen göstermelisiniz.

Gün içerisinde düzenli olarak ara öğün tüketmelisiniz. 

Düzenli öğün yapmak kan şekerinin gün içinde dengeli seyretmesine yardımcı oluyor. Özellikle kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olan ana öğünlerini atlamamalı ve en az 2 kez ara öğün yaparak kan şekeri dengesini sağlamalısınız.

Açık krizi aniden vurdu mu? O halde meyve tüketin!

Her şeye dikkat etmenize rağmen canınız hala tatlı isteyebilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş bu durumda işlenmiş şeker oranı yüksek tatlılar yerine, vitamin ve minerallerden zengin, posa içeriği yüksek olan meyvelere yönelebileceğinizi belirterek, “Tabi ki meyvede de porsiyon kontrolü yapmanız önemli. Gün içinde 1-3 porsiyon arasında meyve tüketmeniz yeterli olacaktır. 1 orta boy elma veya 4 tane kayısı veya 1 adet şeftali veya 1 tane portakal ya da 15 adet üzüm bir porsiyon meyveye denk geliyor” diyor.

meyve tabağı

Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tüketin!

Tam tahıllı undan yapılan ekmekler beyaz ekmeklere göre, içeriklerindeki tahıllar sayesinde midede daha uzun süre kalıyorlar. Bu sayede de sindirim daha yavaş oluyor. Bu da kan şekeri seyrini dengeleyerek açlık krizlerini önlüyor.

Salata önemli!

Özellikle çiğ sebze grubundan olan besinlerin posa içerikleri yüksek oluyor. Dolayısıyla kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri gibi ana öğünlerde salata tüketmek aldığımız posa miktarını arttırarak midenin boşalma hızını yavaşlatıyor. Bu durum da öğünler arasındaki açlık kontrolünü sağlamamıza yardımcı oluyor. 

Su hayatınızın her döneminde düzenli bir yeri olsun!

gün içerisinde amacı ne olursa olsun 2.5 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz. Su ihtiyacımızı karşılayamadığımız beynimiz kendini aç hissedip sinyaller verebiliyor. Eğer su içmeyi sevmiyorsanız, suyu limon, elma dilimleri, salatalık ve nane gibi çeşitli aroma vericilerle tatlandırabilirsiniz.

Yorumlar