ANNA KARENİNA
Kış romanları deyince, kuşkusuz akla gelen ilk alt başlık Rus Edebiyatı oluyor. Gelmiş geçmiş en iyi romanlar listelerinde de her dönem yer alan “Anna Karenina”, 19. yüzyıl Rus toplumunun ruhsal dalgalanmalarına çarpıcı bir aşk ve ihanet anlatısıyla ışık tutan bir başyapıt olarak öne çıkıyor. Tolstoy, Anna Karenina'da sıradışı bir gözlem gücü ile aşk, evlilik, ihanet gibi temaların izini sürerken roman sanatına yepyeni ve uzun soluklu bir boyut katıyor. Modern dünya edebiyatının otoritelerince gelmiş geçmiş en iyi romanlardan biri olarak kabul edilen Anna Karenina, güncelliğini bugün de koruyor.
BÜYÜLÜ DAĞ
Dünya edebiyatının çağdaş klasikleri arasında anılan “Büyülü Dağ”, tam bir çağ romanı olarak dikkat çekiyor. Kişisel deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı ve “zaman” ve “psikanaliz” üzerine denemelerin de yer yer kendini gösterdiği bu büyük romanın yayınlanmasından sonra Nobel Edebiyat Ödülü'ne değer görülen Thomas Mann, yirminci yüzyıl Alman edebiyatının en önemli temsilcileri arasında sayılıyor.
Ferit Edgü’den “Hakkâri’de Bir Mevsim”, Paul Auster'ın kendi hikâyesine dönerek yazdığı “Kış Günlüğü”, Shakespeare’in ölümsüz eseri “Kış Masalı”, Emily Bronte’nin kaleme aldığı
DOKTOR JİVAGO
Ülkemizde romancı olarak tanınan Rus edebiyatının büyük şairi Boris Pasternak'ın tek romanı “Doktor Jivago”, 1917 ihtilalinin gölgesi altında üç hayatı konu alıyor. 1956'da SSCB tarafından yayımlanması uygun görülmeyen, 1957'de gizlice kaçırıldığı İtalya'da ilk kez yayımlanan ve 1958 Nobel Ödülünü Pasternak'a kazandıran kitap, 1965 yılında David Lean’in yönettiği 3.5 saat uzunluğundaki epik film uyarlaması ile de tanınıyor.
KAR KOKUSU
Yarı otobiyografik bir roman olan “Kar Kokusu”, sadece Türkiye Komünist Partisi'nin değil, uluslararası devrimci hareketin bir dönemine de farklı bir bakış açısı ile yaklaşıyor.