DOLMABAHÇE SARAYI/İSTANBUL

Sarayın inşaatına 1843 yılında başlanmıştır. Açılışı 1856 yılının ramazan bayramının üçüncü günü gerçekleşmiştir. Birçok hatıra ile dolup taşan Dolmabahçe Sarayı hem Osmanlı İmparatorluğu’na hem de Cumhuriyet’e “Devlet başkanının makamı ve devletin temsil mekânı” olarak hizmet etmiştir. 15.000 m2 yer kaplayan saray, en güzide semtlerden olan Beşiktaş’ta denize nazır bir alanda kurulmuştur. Dolmabahçe Sarayı’nda 285 oda, 44 salon, 6 hamam ve 68 lavabo bulunmaktadır.

10 6

ATATÜRK VE DOLMABAHÇE SARAYI

Saray Türkiye’nin modernleşme planlarının yapıldığı bir kültür merkezi olarak kullanılmıştır. Atatürk, bu sarayda defalarca ikamet etmiştir. Hatta dönemin ileri gelen adamları ile bu sarayda toplantılar yapmıştır. Ayrıca Harf Devrimi, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu ve Hatay meselesi ile ilgili toplantıları da Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleştirmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 27 Mayıs 1938 yılında başlayan İstanbul’u son ziyareti, hastalığının ilerlemesi üzerine yarıda kesilmiş ve Atatürk Dolmabahçe Sarayı’na geçmiştir. Eylül ayında vasiyetnamesini yazdıran Atatürk, 10 Kasım 1938 tarihinde Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yummuştur.

ULAŞIM NASIL OLUR?

Dolmabahçe Sarayı İstanbul ili Beşiktaş ilçesinde yer almaktadır. Hem Beşiktaş hem de Kabataş iskelesine 10 dakika yürüyüş mesafesindedir. Taksim Meydanı’na ise 20 dakikalık yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Anadolu Yakası’ndan gelen ziyaretçiler vapurla Beşiktaş veya Kabataş iskelesine gelip oradan yürüyebilirler.

10 7

ATATÜRK KONGRE VE ETNOGRAFYA MÜZESİ/SİVAS

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, 1892 yılında Sivas Lisesi olarak yaptırılan ve 1981 yılına kadar Sivas Lisesi olarak kullanılan tarihi binadır. Atatürk, 2 Eylül 1919 günü Sivas Kongresi’ni başlatmak üzere Sivas’a gelmiştir. Sivas Lisesi binası kongreye ayrılmış ayrıca Atatürk ve arkadaşları Sivas’tan ayrılıncaya kadar bu binada kalmışlardır. Kurtuluş Savaşı’nı gören bu eserde Cumhuriyet’in ilk adımları atılmıştır.

ULAŞIM NASIL OLUR

Müzeye ulaşım, merkezde yer aldığı için oldukça rahattır. Şehrin her bölgesinden toplu taşıma ile ulaşım sağlanmaktadır.

ATATÜRK KONGRE VE ETNOGRAFYA MÜZRSİ ÜCRETİ VE GİRİŞ ÇIKIŞ SAATLERİ 

Halka açık olan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi 09:00 – 17:00 saatleri arasında pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açıktır.

10 8

 ERZURUM KONGRE BİNASI/ERZURUM

Erzurum Kongre Binası, Türkiye’nin bağımsızlığına ve bugünlere gelmesine vesile olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri bu binada atılmıştır. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden kalma eşsiz eserlerin sergilendiği bu binada Türkiye’de tek olan Esma-ül Hüsna sergisi yer almaktadır. Milli Mücadele’nin başlangıcı olarak bilinen bu bina 1960 yılında Atatürk ve Erzurum Müzesi olarak hizmete girmiştir. Ayrıca Erzurum kongresi Atatürk ve Kazım Karabekir’in önderliğinde 53 delege ile birlikte bu binada gerçekleştirilmiştir.

Günümüzde de müze olarak kullanılan binanın içerisinde kongreye katılan 53 delegenin isimleri mermer plakalara yazılmış ve burada sergilenmektedir. Ayrıca duvarlarda ve vitrinlerde kongre ile ilgili tutanakların, yazışmaların, beyanname ve telgrafların fotokopileri, delegelerin fotoğrafları ile birlikte kısa biyografileri, Atatürk’ün çeşitli fotoğrafları, Erzurum’daki tarihi anıtlardan bazılarının yağlıboya tabloları yer almaktadır.

ULAŞIM NASIL OLUR?

Şehrin her yerinden toplu taşıma ile ulaşmak mümkündür.

Adresi; Alipaşa, Kongre Caddesi. No:44, 25040 Yakutiye/Erzurum

10 9