Regl iken spor yapılır sakıncası var mıdır sporun şiddetine dikkat

Regl iken spor yapılır mı? Regl iken spor yapmanın zararı var mıdır? sorularınızın cevabını içeriğimizde görebilirsiniz.

Regl iken spor yapılır sakıncası var mıdır sporun şiddetine dikkat

Regl iken spor yapmak faydalı mı zararlı mı? Regl iken nasıl spor yapılmalı? Regl döneminde spor yaparken nelere dikkat edilmeli? gibi soruları spora düşkün her kadın sormuştur. Bu konuda kadınları aydınlatabilmek adına regl döneminde spor konusunu işledik. Cevapları içeriğimizden okuyabilirsiniz.

ŞİŞKİNLİK, AĞRI, ÖDEM...

Gerginlik, şişkinlik, ödem ve sancı regl döneminde birçok kadının yaşadığı sorunlardır. Spor Uzmanı Ayfer Sağlam, spor yaparak bu problemlerin minimuma indirilebileceğini belirtti ve bu dönemde yapılacak sporlar hakkında bilgiler verdi.

REGL İKEN SPOR YAPILIR MI?

Regl döneminde yaşanan problemlerle en iyi baş etme yollarından biri de düzenli olarak hayatımızda sporun yer bulması. Doktorunuz bir sebeple spor yapmanızda bir sakınca görmediyse siz de sporun rahatlatıcı ve ağrı kesici etkisinden faydalanabilirsiniz. Günümüzde tıbbın kabul gördüğü gerçek, sporun rahim kasılmalarını rahatlattığı ve süreci kolaylaştırdığıdır. Tabii ki yapacağınız sporun süresi ve şiddeti önemlidir. Açık havada yapılacak hafif tempolu yürüyüş ve ardından ılık bir duşun; psikoloji, gerginlik, ağrılar için sıcak su torbası ve ağrı kesiciden daha olumlu geri dönüşleri olabilir. Üstelik vücudunuzda salgılanan iyi hormonlar sayesinde iştah kontrolünü ele geçirebilir, gerginliğinizi minimuma indirebilirsiniz. Sporu meslek olarak seçmiş kadınlarda süreç biraz daha farklıdır. Vücut yağ oranı normalin altına düşmüş, ağır sporlar yapan kadınlarda yumurtlama süreci uzamakta ve adet döngüsü yılda 4-8’e kadar düşebilmektedir. Yine aşırı zayıflık durumunda da döngü bozulabilmektedir. Spor sayesinde vücut yağ-kas oranımızı yaşımıza göre belli aralıkta tutmakta sağlanabilmektedir.

PİLATES, YOGA YÜRÜYÜŞ

Regl döneminde 30-60 dakika arasında sizi yormayacak ve keyif verecek pilates, yoga, yürüyüş gibi yarışma amacı olmayan rahatlatıcı tüm egzersizlerden faydalanabilirsiniz. Böylece daha az ödem, daha az kilo ve ağrı ile bu dönemi yatakta geçirmek yerine sevdiğiniz bir egzersizi yaparak geçirmeniz mümkün olabilir.

BUNLARIN HİÇBİRİNİ YAPAMIYORSANIZ...

Hiçbir şey yapamıyorsanız evde sırt üstü yatın, dizlerinizi bükerek ayak tabanlarınızı yere basın. Derin nefes alın ve verirken belinizi yere bastırın. 10 tekrar yapın. Bu çalışmanın karın kasılmalarınızı rahatlatıcı etkisi olacaktır. Spor yaptığınızda gerçekleşen fizyolojik değişimler olmadığında hormonlarınız sizi hızla ele geçirerek, hiç olmadığınız bir kişi haline getirebilir. Bunun olmaması için haftada 3 kez 30 dakikalık orta tempolu yürüyüşle regl döneminde yaşayacağınız tüm olumsuzlukları minimuma indirebilirsiniz.

 

Yorumlar