Kadın girişimcilerin sayısı her geçen gün artıyor. Hatta dünyanın en genç yatırımcısı artık bir kadın. Biz onu sosyal medyadan şöhretli hayatıyla tanısak da zeki bir girişimci olan Kylie Jenner şimdiden kendi işini kurmak isteyen kadınlar için ilham oldu bile. Peki kendi işini kurmak isteyen kadınlar nasıl bir yol izlemeli? Dünyanın farklı coğrafyalarında kendi başarı hikayelerine imza atan kadınların önerilerinden derlenen 30 kritik adımı sizin için yazdık. Kendi işin kurmak isteyen kadınlara yol gösterici adımlar belki sizi de kendi işinizin patronu yapabilir.
Listeye geçmeden önce kadınların farkındalığını arttıracak bir kaç bilgiyi de şuraya ekleyelim. Erkekler ister eşiniz olsun ister babanız yatırım bütçelerini çoğunlukla elinde tutan kişiler oluyorlar. Çalışsanız da geliriniz üzerindeki tasarruflarınız hayatınızdaki erkeğin onayına bağlı olabilir. Bu nedenle kendi işinizi kurma yoluna çıkarken bu bağımlılığı aşmanızın yollarını bulmanızı öneririz.
İkincisi bir işe başladığınızda kendinizi basite almayın. Yani iş sahibi bir erkek kendini girişimci olarak tanımlarken, siz kendiniz kuaför, yoga eğitmeni gibi tanımlamaktan vazgeçin. Kendi işinizi yapıyorsanız kendinizi patron olarak görmeye başlayın.
Üçüncüsü, kadınlar arasındaki dayanışma girişmci dünyasındaki erkekler arasında yok. Bu nedenle bu avantaja inanın ve güçlerinizi birleştirin. Bir çok kadın kuruluşu ve fon sahibi kadın girişimcileri desteklemek için çalışıyor. Bir kaç küçük araştırma ve görüşme ile hem yol arkadaşları bulabilir hem de kaynak ve network oluşturabilirsiniz. Her şeyi kendi başınıza yapmaya çalışmayın.
Dördüncüsü kadın girişimcilerin oluşturduğu pazarın dünyanın en hızlı büyüyen pazarı olduğunu bir kenara not et. Şuan itibariyle dünya piyasasının yüzde 5'ini yeni kadın girişimciler elinde tutuyor. Mali değer ise şimdiden 3.72 trilyon doları geçmiş durumda.
Son olarak eğer kendi işini kurmaya hazırsan ve bunun için mali risk alabiliyorsan 9-6 çalıştığın işinden vazgeçmen gerek. Çünkü mesaini artık kendin için harcamalısın. Eğer mesaini part-time'a çevirmek yada esnetmek gibi imkanın varsa kesinlikle bunu yapmaktan korkma.
1- ETRAFINIZDAKİ DÜNYAYA İLGİ GÖSTERİN: İster moda, ister sağlık, ister eğitim, ister e-ticaret... Her ne yaparsanız yapın, iş alanınızla ilgili çevrenizde neler olduğunu mutlaka takip etmelisiniz, trendlere ayak uyduracak kıvraklığa ulaşmalısınız.
2- KENDİNE KARŞI DÜRÜST OL: Seni diğer girişimcilerden ve işlerde ayıracak en önemli özellik 'sen'sin unutma. Senin bakışın, senin tarzın farkı yaratacak en önemli detay. Her ne iş yaparsanız yapın kendi tarzınızı düşünün ve o yolda ilerlemeye özen gösterin. İçgüdülerinize güvenin, kendinizi geliştirin. Başkasının popüler olan yolundan yürümek yerine kendi yolunuzu çizin.
3- KİTLENİZİ ÖLÇÜN: Bir fikrin satılabilir olması için mutlaka ilgili kitlenin ölçülebilir olması gerekir. Eğer fikrinizle ilginecek bir kitle öngöremiyorsanız ticari modelinizin sürdürülebilir olması mümkün değildir. Kar etmekten önce fikirle ilgilenecek insanlara odaklanın. En düşük seviyeden en yüksek noktaya çıkabilecek kadar esnek olmaya özen gösterin ve rekabete açın olun.
4. TUTKUNU BUL: Eğer girişimin konusunda tutku hissetmiyorsan işe girişmeyi ertele deriz. Zira tutku içermeyen bir girişimin başarılı olması zor. Önce seni heyecanlandıracak ve yılmadan devam etmeni sağlayacak bir tutku bulmalısın.
5. HATALARDAN DERS ALIN, RİSKLERİ AZALTIN: Bir gecelik başarı gibi görünen hikayelerin ardında 10 yıllık çalışmalar olduğunu unutmayın. Hatalardan ders alın ve yola riskleri azaltarak devam edin. Riskleri azaltmak için sürekli fikrinizi test edin. Aynı alanda başarı gösteren firmaları ve yol haritalarını inceleyin. Müşterilerinize, yakın çevrenize hatta ailenize size sorun olan konuları çözmenize yardımcı anketler gönderin. Dönüş yapılan fikirleri inceleyip yeni yol haritaları çıkarın.
6. MÜŞTERİNİZ GİBİ DÜŞÜNÜN: Müşterilerinizin size söylediklerini mutlaka önemseyin. Müşteri ihtiyaçlarına uyum sağlamak için esneklik kazanın. Mesela tasarımlarınızı daha basit ve kullanışlı bir hale getirin. Müşterilerinize kararlarınızı dikte etmeyin, fikirlerini önemseyin.
7. BÜYÜMEYİ PLANLAYIN: İşe başlama planları kadar büyüme planları da hayati öneme sahiptir. Çünkü amaç ve hedef bir işin sonuçlarını ölçmeniz için en önemli detaylardır. İş planları aynı zamanda gelecekte yaşayacaklarınıza hazırlıklı olmanızı da sağlar. Aynı zamanda planlar sayesinde kanalize olmanız gereken işleri daha iyi halledersiniz.
8. AYRINTILARDA TIKANIP KALMAYIN: Bir iş sunumu yada banka kredisi için doldurmanız gereken formlar gibi işlerin detaylarına fazla takılıp zaman kaybetmeyin. Yapmak istediğinizi bilmiyorsunuz tek yapmanız gereken tutkunuzu hissettirmektir. Küçük detaylara takılıp zamanınızı ve enerjinizi harcamayın.
9. BU DÖRTLÜYE DİKKAT! İş planında en hayati 4'lüye mutlaka yer ayırın. ÜRÜN, YER, PROMOSYON (Pazarlama) ve FİYAT. Bu dörtlüye karar verirken iyi çalışmış olmanız da şart.
10. SONDAN BAŞLA: Bu işin ne olmasını istiyorsun?
Müşterinizin kim olduğuna, hangi pazara ait olduğunuzu ve rakiplerinizden sizi farklı kılan konusunda aklınızdan emin olun. İş dünyasında her zaman her şey planladığın gibi gitmez. Farklı düşünmek zorundasın. Bu nedenle olası olumsuz sonuçları baştan düşünüp önlem almalısın. Ayrıca değişen durumlara adapte olman da şart!
11. NEDENİNİ HATIRLA: Bu işe neden giriştiğini sürekli hatırlamalısın. Senin yola çıkma nedeninin ekibin ve diğer yol arkadaşların için de ilham olacağını ve tüm işler üzerinde etkisi olacağını unutma. Bu dünyaya neden girdiğini sürekli hatırla.
12. MÜŞTERİLERİNİN DİKKATİNİ ÇEK: Yeni bir iş girişimi demek müşteri demek. Müşteri bu işin altın anahtarı. Bu nedenle müşterilerine kendini hatırlatacak şeyler konusunda yaratıcı olmalısın. Onları düşündüğünü ve önemsediğini göstermelisin. Promosyonlardan, kutlama maillerine; hediyelerden kampanyalara her şeyi müşterilerinin dikkatini çekmek için kullanabilirsin.
13. ZAMAN AYIRIN: Hataların maliyeti yüksek olabilir. Acele edilmiş bir iş girişimi kalitesiz ürün, hedef kitlenin beklentilerini karşılamama gibi bir dizi sorunu beraberinde getirebilir. Ürününüz için zaman ayırmaktan korkmayın. Hedef kitlenizi tanıyanlardan mutlaka destek alın.
14- KAZANDIĞINIZ PARAYI YATIRIMA DÖNÜŞTÜRÜN: Girişiminiz tuttu ve para kazanmaya başladınız. Ama işler asıl şimdi başlıyor. Elinizdekinin mutlaka değişip dönüşmesi gerektiğini unutmayın ve kazandığınız parayı yatırımızı güçlendirecek adımlar için yeniden yatırıma dönüştürün. Mesela iyi bir tasarımcı çalıştırın yada pazarlama uzmanı kadronuzu profesyonelleştirin.
15. SEÇENEKLERİNİZİ BİLİN: Finans konusunda alternatif seçeneklerden mutlaka haberimiz olsun. İlle de bir girişim için tüm birikiminizi harcamanıza gerek yok. Emin olun bunun daha garantili yolları var. Teşvikler, iyi geri ödemeli krediler vs. finansal açıdan alternatiflerinizi mutlaka öğrenin ve bunu yapmak için kriz yaşamayı beklemeyin.
16. SÖZLEŞME ŞART: Başlangıçta insanlar sözleşmeleri basit detaylar olarak görüp önemsemezler. Ancak bu bir iş girişiminde yapılabilecek en hayati hatadır. İşin ne ve nasıl olacağına harcadığınız kadar sözleşmelere de zaman ayırmanız şart. Aksi halde yolun başında bir sürü yasal sorunla boğuşmak ve iş girişimini sonlandırmak zorunda kalabilirsiniz. Sözleşmeler ayrıca ödeme almanıza, ödeme planınızı oluşturmanıza ve gecikmelerde yasal haklarınızın düzenlenmesi de demektir. Aynı şekilde çalışanlarınızla yapacağınız sözleşmeler de işin devam için son derece önemlidir. Bu risklere karşı ayakta kalmanızı sağlar. Ayrıca profesyonelce hazırlanmış sözleşmeler şirketinizle ilgili izlenimleri olumlu yönde etkiler.
17. İŞLETME TÜRÜNÜZÜ SEÇİN: Her iş girişiminin bir ticari karşılığı olduğunu unutmayın. Şahıs şirketi mi, ortaklık mı, limited mi anonim mi? Bu şirket tiplerinin kuruluş şartlarını ve yasal zorunluluklarını mutlaka öğrenin ve kendinize en uygun olanı seçin. Başlarda bazı şirket tipleri gereksiz detaylar içerse de karar verirken iş girişiminizin büyüme potansiyelini de düşünün. Ancak şirket tipine karar vermek sizin şahsi kararı değil bir profesyonelin değerlendirmesinden geçmeli. Bunu aşamayı basit bir yasal adım olarak görmek yerine muhasebecinizle mutlaka istişare edin.
18. FİKRİNİZİN MÜLKİYETİ SİZDE OLSUN: Tescil, marka koruma gibi prosedürler yeni işletme sahipleri için çok teknik ve pahalı işlemler olabilir. Bunu kabul ediyoruz. Ancak fikirinizin mülkiyetini yasal olarak almazsanız kısa bir süre sonra kopyalarınız sizin işinizi yapmanıza engel olabilir. Kurduğunuz girişimin taklit olarak görülmesini sizi yasal olarak da zora sokacaktır. Bu nedenle ister bir internet sitesi adı olsun ister bir tasarım ürünü olsun. Mutlaka fikri hakları üzerinize alın. Basit bir logo bile olsa.
19. TUTARLI OLUN: Yaptığınız işte tutarlı olmaya özen gösterin. Esneklik ile tutarsızlık arasındaki farkı mutlaka sık sık yaptığınız işlerde kontrol edin. Çizdiğiniz bir profile ters düşen adımlar müşteri kaybetmenize neden olur. Burada en önemli sorun finansal kazançlardır. Bazen tutarsız bir atılım size kısa vadede para kazandırabilir. Ancak uzun vadede kaybınız olabilir. Mutlaka yaptığınız işlerin size ve müşteri portföyünüze uygun olduğundan emin olun.
20. MÜŞTERİLERİNİZLE GÖRÜŞÜN: Sosyal medya müşterilerle görüşmenin en kolay ve etkili yoludur. Bu nedenle ne tür bir girişim içinde olursanız olun sosyal medyanın gücünü göz ardı etmeyin. Aynı zamanda yeni ürün geliştirme ve yeni müşteri profili oluşturmak için de sosyal medya bir nimet. Ancak burada müşterilerinizi ve takipçilerinizi sıkmadığınızdan emin olun. Onlara ölçülü olarak fikirlerini ve taleplerini sorun. Israrcı değil teşvik edici olun.
21. MİKTARI DEĞİL KALİTEYİ DÜŞÜNÜN: Bazı işlerde yüksek miktarlar fazla maliyet demektir. Daha fazlası için uğraşmak yerine kaliteye odaklanın. Büyümek için acele etmeyin. Mesela 100 bin kişiye ürün ulaştırmak başlarda sizin girişiminiz için imkansız bir lojistik hizmete dönüşebilir. Bunun yerine 1000 kişiye erişecek bir ağ oluşturun. Adım adım büyümeyi hedefleyin.
22. KENDİNE YATIRIM YAP: Bir vasfı kazanmanın yolu bir okuldan yada basit bir eğitimden geçiyor olabilir. Mesela yoga eğitmeni olmak için 200 saatlik bir kurs bulmanız yeterli. Ancak fark yaratmak için kendinize yatırım yapmanız şart. Mutlaka eğitimlerle kendinizi geliştirin. Çalıştığınız alanla ilgili okumalar yapın. Sürekli öğrenmeye açık olun.
23. HEDEFİNİZ SADIK MÜŞTERİLER OLSUN: Müşterilerinizde güven oluşturmanız gerektiğini hep hatırlayın. Bir markayı yada girişimi ayakta tutan şey sadık müşteri profilidir. Bu nedenle müşterilerinizin yeni olanları ile eski olanlarını sürekli analiz etmeyi unutmayın.
24. ETKİNLİKLERE KATILIN: Etkinliklere katılmak sadece müşteri bulmak için değil diğer markalarla tanışmak için de harika yollardır. Günümüzde bir işin tutması ve büyümesi için mutlaka bağlantılar kurmanız gerekir ve bu tip etkinlikler de bunun için vardır.
25. GÜNCEL KALIN: Başta harika bir fikir geliştirmiş ve işler şahane gidiyor olabilir ancak güncelliğini yitiren girişimlerin ömrü uzun sürmez. Yaptığınız işle ilgili sektörün trendlerini mutlaka markanıza entegre edin. Her yenileşmede kendi farkınızı ortaya koyacak detaylar için özellikle çalışın. Kopyacı olmayın.
26. SOSYAL ÇEVRENİZİ GENİŞLETİN: Size faydası olacak insanın nerede olduğunu asla bilemezsiniz. Bu nedenle yeni tanıştığınız insanlar ve iletişim bilgileri konusunda mutlaka güncel bir fihrist edinin. Özel gün ve zamanlarda sosyal çevrenizdeki kişilerde bağlantı kurmaktan çekinmeyin. Yeni yıl kartı, bir kutlama maili sosyal çevrenizi güçlendirebilir.
27. KİMİNLE BAĞLANTI KURDUĞUNU BİL: İçerik yaratıcıları, sponsorları veya müşteriler... Onlarla bire bir tanışıyor olsan da haklarında mutlaka araştırma yapmaya devam et. İş dışındaki hayatları hakkında bilgi sahibi ol. Bu insanlarla e-postaların ötesinde ilişki kurmanın en garanti yoludur.
28. KÜÇÜKTEN BAŞLAMAK EN ZEKİCE OLANIDIR: Bir işe başlamak işin en zor kısmıdır. Arkadaşlarınıza ve ailenize bunu anlatmak, onları fikrinize ikna etmek bile bazen aylar sürebilir. Ancak işe küçükten başlamak bazen en iyisidir. Mesela bir kozmetik satışı yapmak istiyorsanız büyük bir girişim yerine çevrenizdekilere ürününüzü tanıtmak ve satmak için girişimde bulunun. Adım adım ilerleyin.
29. KORKUNU DİLE GETİRMEKTEN KORKMA: Korku hissetmeniz çok normal, özellikle de başlarda. Bu nedenle korkunuzu saklamak yerine onu paylaşmayı tercih edin. Girişim işi korkusuz, basit bir şey olsaydı herkes yapardı. Korkunun denemeni engellemesine izin verme. Başarısızlığın öğrenmenin en etkili yolu olduğunu da unutma. Öğrenme eğrisini benimseyin ve şu anda size tamamen yabancı hissettiren şeyin yakında normal olacağına inanın ve devam edin. 30.
30. KENDİNE AMİGO BİR KIZ BUL: Yakın çevrendeki arkadaşların seni destekleyebilir, yüreklendirebilir onları çevrende tutmaya özen göster. Ancak iş hayatının profesyonel olduğunu ve senin yolunda başına gelecekler konusunda dürüst olacak bir mentor yada iş koçu edinmeye çalış. Eğer çevrende deneyimli biri varsa mutlaka bağlantınızı güçlendirin.