Her kadının korkulu rüyası olan ve yakasını bırakmayan kadınsal hastalıkların belli başlı en çok rastlanan 5 hastalığı sizler için derledik. Ancak belirli aralıklarda jinekologunuza göründüğünüz taktirde bu hastalıkların üstesinden gelebilirsiniz. Ancak dikkat etmediğiniz taktirde bu hastalıklarla yüz göz olmanız an meselesi olabilir!
VAJİNAL AKINTI
Vajina duvarlarında ve içinde bulunan, rahim ağzındaki bezelerden salgılanan sıvılar kadının sağlığı açısından gerekli olan ıslaklığı sağlar. Bu sıvılarda artış ya da değişiklik oluştuğunda vajinal akıntı rahatsızlığı görülebilir. Normal vajinal akıntı berraktır ve sıvı yumurta akını andırır, koku yapmaz. Bu tür akıntılara fizyolojik akıntı denir. Fakat yeni ortaya çıkmış, koyu sarı, yeşil, kahverengi, kanlı, köpüklenen, kötü kokulu, idrar yaparken ve ilişki sırasında ağrı ve yanma, normal dışı kanama gibi belirtileri olan akıntılara enfeksiyona bağlı akıntılar denir. Enfeksiyonların tedavileri ilaç ve vajinal tabletlerle yapılır.
ADET DÜZENSİZLİĞİ
Düzenli bir adet mekanizmasında, beyinden salgılanan hormonlar yumurtalıkları uyarır ve yumurta hücresi büyümeye başlar. Rahim içerisindeki doku gebeliğe hazırlanmak üzere kalınlaşır. Kadın hamile kalmadığı her ay bu dokuyu kan ile birlikte dışarı atar. Üreme çağındaki kadınlarda adet düzensizlikleri, hormonal bozukluklar nedeniyle görülebilir. Ayrıca miyom, polip, kist gibi iyi huylu oluşumların habercisi olabildiği gibi enfeksiyon ve kanserin de belirtisi olabilir. Tedavisinde ilaç veya cerrahi yöntem uygulanır.
CİNSEL FONKSİYON BOZUKLUKLARI
Kadınlarda cinsel fonksiyon bozuklukları, cinsel isteğin azalması ya da kaybolması, kadın ve erkeğin ilişki arzusu arasında zamansal uyuşmazlık, orgazm bozuklukları, vajinismus, disparoni (ilişkide ağrı) ve erkeğin cinsel davranışlarından memnun olmama şeklinde görülür . Ayrıca ağrıya neden olan miyom ya da geçirilmiş bir doğum sonrası vajinal yara dokusu gibi patalojik bir durum varsa, cinsel ilişki sırasında ağrı şeklinde fonksiyon bozukluğu yapabilir. Bunlar ayırt edildikten sonra eğer anatomik bir neden bulunamazsa, hastalar psikolojik yardım alır.
PELVİK AĞRILARI
6 aydan daha uzun süredir var olan, devamlı ya da aralıklarla gelen ağrılara pelvik ağrılar denir. Pelvik ağrının sebepleri arasında jinekolojik bazı nedenler olabileceği gibi, idrar yolları ile ilgili, bağırsaklarla ve kas-iskelet sistemi ile ilgili ya da nörolojik sebeplerle ilgili de olabilir. Tedavisi ilaçla ve akupuntur yöntemi ile yapılabilir.
KISIRLIK
Hormonal dengesizlikler ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar hamileliğin oluşmasını engelleyebilir. Eşlerin bilinen bir hastalığı yoksa en az bir yıl boyunca korunmasız birliktelik önerilir. Bir yılın sonunda hamilelik oluşmadıysa, erkeğin sperm ölçümü, rahim içi filmi çekimi ve hormon testleri yapılır. Kısırlık tedavisinde yumurtlama planlanıp, uygun zamanda ilişkiye girme, spermin rahim içine konulması (aşılama) ya da yumurta ve spermin dışarıda birleştirilmesi (tüp bebek) yöntemi yapılır.