Adet kabı menstrual nedir? adet kabı nasıl kullanılır? Adet kabını kimler kullanabilir? Adet kabını kullanırken nelere dikkat edilmelidir? Adet kabı işe yarıyor mu? Ee malum ayın o dönemi geli çattı! Zamansız kasık ağrıları, ateş basmaları ve duygu değişimleri derken biz kadınların oldukça söylentiyle geçirdiğimiz adet dönemini atlatmanın bir kaç yöntemlerini kullanıyoruz. Peki bu yöntemlerden en pratik ve kolay olanı hangisidir? İşte merakla beklediğiniz o sorunun cevabı....
ADET KABI YANİ MENSTRUAL NEDİR?
Menstrual cup, tıbbi kullanıma uygun silikon ile üretilmiş, kadınlara özgü bir temizlik ürünü olarak biliniyor. Birçok kadının 28 günde bir doğal bir döngü sonucu karşılaştığı regl kanamaları hepimizin malumu. İşte bu dönemin, gündelik yaşamlarımızı olabildiğince az kısıtlaması için tasarlanmış ürünler arasında, kadın pedi ya da tampona hijyenik, ucuz ve yeni bir alternatif olarak menstrual cup üretildi.
KİMLER KULLANABİLİR?
Sıklıkla sorulan soralar arasında olan bir diğer ssoru ise adet kaplarını kimler kullanabilir? Her ne kadar hoşumuza gitmese de adet kaplarını bakirelerin kullanaması biraz tehlikeli olabilir. Kullanımından kaynaklanan adet kaplarını vajinanın içerisine yerleştirmesi ile bakirelerin kullanımının tercih etmemesi gerekebilir.
Kadınlar, regl kanamalarını kontrol altında tutabilmek için, her ay gece ve gündüz için ayrı tasarımlara sahip olan en azından iki paket kadın pedi ya da daha da fazla tampon kullanmak durumundalar. Tampon kullanmayı birçok kadın tercih etmiyor ve bunun en büyük sebebi toksik şok riski olarak biliniyor. Toksik şok sendromu, (TSS) ölümcül potansiyeli olan bakteriyel bir hastalık. Bilim insanları bu sendromla tampon kullanımı arasında bir ilişki ortaya çıkardılar ancak verilerin tümü veya doğrudan bağlantılar henüz o kadar açık ve net değil. Yine de, eğer tamponu yeterli sıklıkta değiştirmezseniz ki bu aralık yaklaşık 3 ya da 4 saate tekabül ediyor vücudunuz ani bir şoka girebiliyor ve bu durum çok nadir de olsa ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Ayda bu kadar çok miktarlarda alınan ped ya da tamponun hiçbir şekilde geri dönüşümü de yok. Tamamen çöp oluyorlar. Şimdi, dünyadaki kadın sayısını, 4-7 gün arasında değişen regl süresini ve günde en az 4 ya da 5 kez değiştirilen bu hijyenik ürünleri düşünün. Ve şimdi, matematiği kendiniz yapın: her gün, dönüştürülemez, organik ve inorganik maddeler karışık olduğu için hiçbir şekilde ayrıştırılamaz tonlarca çöp çıkıyor.
DİĞER YÖNTEMLERLE ARASINDAKİ FARK NE?
Pedler ve tamponlar, regl kanını absorbe ederek, yani emerek dağılmasını önleyen pamuklu yapıya sahipler. Bu yüzden, vücudumuzun her yerinde olduğu gibi kanımızda ve rahmimizde de olan bakteriler, ısı, nem, pamuklu ortam ve yarı havasız yapılar sayesinde kolayca üreme imkânı bulabiliyor. Ayrıca, regl kanı veya kullanılmakta olan ped sürekli tene temas halinde olduğu için hem rahatsızlık veriyor hem de alerjik bazı sonuçlar doğurabiliyor. Tampon ise, doğrudan vajina içerisindeki doku ile temas halinde olduğu için, irritasyon, alerji, toksik şok sendromu gibi birçok sonucun çok daha olası olduğu biliniyor.
Ancak menstrual cup, bunların aksine, regl kanını absorbe etmiyor, topluyor. Bu çan biçimli küçük silikon kaplar, vajinanın duvarlarına tutunarak, rahimden atılan regl kanını kendi içerisinde topluyor ve dışarı çıkmasını engelliyor. Bu sayede, menstrual cup kullanan kadınlar da tuvalete gittikleri zaman bu kabı çıkarıp, boşaltıp yıkayıp tekrar takabiliyorlar.
Yapılan araştırmalar sonucunda adet kaplarının ömrü 5 yıl sürüyor. Evet yanlış görmüyorsunuz. Aynı zamanda çevre dostu olan adet kapları hem yaşamınızı kolaylaştırıyor hem de doğaya olabildiğince az zarar veriyor. Ayda bir kez bol kaynar suyun içerisinde bekleterek kolay bir şekilde strerilize edebilirsiniz.