8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün tarihi ve bugüne dek yaşanan kadın mücadelesini sizler için derledik.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü tarihi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ulusal, etnik, dilsel, kültürel, ekonomik veya politik olsun, kadınların bölümlere bakılmaksızın başarıları için tanındıkları bir gün. 

Dünya Kadınlar Günü ilk olarak, Kuzey Amerika ve Avrupa'daki yirminci yüzyılın başlarında kadın emek hareketlerinden doğdu.

1945'te imzalanan Birleşmiş Milletler Tüzüğü, kadınlar ve erkekler arasında eşitlik ilkesini onaylayan ilk uluslararası anlaşmayla tarihe girdi. 

8 Mart'ı Dünya Kadınlar Günü haline getiren tarihi gelişmeler ise şöyle:

1909 İlk Ulusal Kadın Günü 28 Şubat'ta Amerika Birleşik Devletleri'nde meydana geldi. Amerika Sosyalist Partisi, bu günü kadınların çalışma koşullarına karşı protesto ettikleri 1908 New York'ta hazır giyim işçilerinin grevi onuruna ilan etti. 

1910 Sosyalist Enternasyonal Kopenhag'da toplanan kadın hakları hareketini onurlandırmak ve kadınlar için genel oy hakkı elde etmek için destek oluşturmak amacıyla uluslararası nitelikte bir Kadınlar Günü kurdu. Teklif, Finlandiya Parlamentosu'na seçilen ilk üç kadını içeren 17 ülkeden 100'ü aşkın kadının katıldığı konferansta oybirliği ile kabul edildi.

1911 Kopenhag girişiminin bir sonucu olarak, Dünya Kadınlar Günü ilk kez (19 Mart) Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de bir milyondan fazla kadın ve erkeğin katıldığı mitinglerle kutlandı. Oy kullanma ve kamu görevinde yer alma hakkına ek olarak, kadınların çalışma, mesleki eğitim alma ve işte ayrımcılığa son verme talepleri de dile getirildi.

1913-1914 Dünya Kadınlar Günü, I. Dünya Savaşı'nı protesto etmek için bir mekanizma haline geldi. Barış hareketinin bir parçası olarak, Rus kadınlar, ilk Dünya Kadınlar Günü için Şubat ayının son Pazar gününü seçtiler. Avrupa'nın herhangi bir yerinde, ertesi yılın 8 Mart'ında veya civarında, kadınlar ya savaşı protesto etmek ya da diğer aktivistlerle dayanışmalarını ifade etmek için mitingler düzenlediler.

1917 Savaşın zeminine karşı, Rusya’daki kadınlar, "Ekmek ve Barış" ı protesto etmeyi ve grev yapmayı seçtiler. Dört gün sonra, Çar görevi bıraktı ve geçici Hükümet kadınlara oy kullanma hakkı verdi.

1975 Uluslararası Kadınlar Yılı sırasında Birleşmiş Milletler 8 Mart'ta Dünya Kadınlar Günü'nü kutlamaya başladı.

1995 189 hükümet tarafından imzalanan ve 12 önemli endişe alanına odaklanan tarihi bir yol haritası olan Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu, her kadının ve kızın politikaya katılma, eğitim alma gibi seçimlerini yapabilecekleri bir dünya öngördü. Bir gelir ve toplumlarda şiddet ve ayrımcılığa maruz kalmadan yaşamak.

TÜRKİYE'DE KADINLAR GÜNÜ

Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.

"Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.

 

 

 

 

Yorumlar