Amerika’da yaklaşık 18 yıl yaşayan Çiftçioğlu, NASA’ya da kabul edilmiş. Fakat gazeteler Neva Çiftçioğlu’nu, ‘’NASA’ya kabul edilen ilk Türk’’ olarak değil, ‘’NASA’ya kabul edilen ilk Finli’’ olarak haberlerine konu etmiş. Finlandiya’da asla Türk olduğundan ya da Türk kimliğinden kimse bahsetmemiş. Israrla Finli bilim insanı olarak tanıtılmış.
7 5
Seneler boyu NASA’da çalışmasına ve Türk kimliğinden ötürü vize zorlukları yaşayan Çiftçioğlu’na tüm tanıdıkları ‘’vazgeç Türk kimliğinden, önün açılsın’’ gibi telkinlerde bulunulmasına rağmen, asla Türk kimliğinden vazgeçmeyi düşünmemiş bile. Neva Çiftçioğlu, 18 yıllık NASA deneyimi ve birçok önemli başarıya imza attıktan sonra 2009 senesinde ülkeye dönmeye karar vermiş. Fakat, yaklaşık 1 yıl boyunca hiçbir kurumdan kabul almamış. Tüm üniversiteleri, özel sektörü gezmesine rağmen hep reddedilmiş. İş bulamamış.
7 6
Uzun süreli araştırmaları sonucunda da Başkent Üniversitesi’nde çalışmaya başlamış ve 9 ay boyunca laboratuvarda dışkı tahlili yapmış. Bunun üzerine Finlandiya’da beraber çalıştığı bir bilim insanı dayanamamış ve kendisini geri götürmek için Türkiye’ye gelmiş: “Bana yurtdışında “Everest’in tepesine bayrak diken kadın” gözüyle bakıyorlar, ama bugüne kadar hiçbir Türk yetkilisinden tebrik almadım. Sadece bir kişi, nasıl oldu bilmiyorum, İskandinav Tıp Ödülünü kazandığım zaman, bir bankanın eski genel müdürü bir tebrik kartı gönderdi; halâ saklarım… Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu, çalışmalrına halen Houston’da devam ediyor.
7 7