Finlandiya’da yaptığı önemli çalışmalar nedeniyle Neva Çiftçioğlu, İskandinav Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Elde ettiği bu başarı sonrasında Çiftçioğlu Nobel Tıp Ödülü için aday gösterildi. Ardından Rus Amerikan Uzay Araştırmalarında aktif görev aldı.
7 3
1996 yılında Finlandiya Hükumeti onu buluşunu bilim dünyasına açıklamak üzere ABD’ye göndermiş. Nanobakteri konusundaki çalışmaları nedeniyle elde ettiği bir plaketi almak için kürsüye çağrıldığında ise ilginç anlar yaşanmış. Çiftçioğlu bu törende Türk bayrağının altına gittiğinde onu oradan alıp, Finlandiya bayrağının altına almışlar. Bu ağırına gitmiş.
7 4
Amerika’da yaklaşık 18 yıl yaşayan Çiftçioğlu, NASA’ya da kabul edilmiş. Fakat gazeteler Neva Çiftçioğlu’nu, ‘’NASA’ya kabul edilen ilk Türk’’ olarak değil, ‘’NASA’ya kabul edilen ilk Finli’’ olarak haberlerine konu etmiş. Finlandiya’da asla Türk olduğundan ya da Türk kimliğinden kimse bahsetmemiş. Israrla Finli bilim insanı olarak tanıtılmış.
7 5
Seneler boyu NASA’da çalışmasına ve Türk kimliğinden ötürü vize zorlukları yaşayan Çiftçioğlu’na tüm tanıdıkları ‘’vazgeç Türk kimliğinden, önün açılsın’’ gibi telkinlerde bulunulmasına rağmen, asla Türk kimliğinden vazgeçmeyi düşünmemiş bile. Neva Çiftçioğlu, 18 yıllık NASA deneyimi ve birçok önemli başarıya imza attıktan sonra 2009 senesinde ülkeye dönmeye karar vermiş. Fakat, yaklaşık 1 yıl boyunca hiçbir kurumdan kabul almamış. Tüm üniversiteleri, özel sektörü gezmesine rağmen hep reddedilmiş. İş bulamamış.
7 6