Dr. Olavi Kajander ile vücutta kireçlenmelere neden olan ;nanobakteri' adını verdikleri yeni bir mikro-organizmayı izole etmeyi başarmışlar. Çiftçioğlu-Kajander ikilisi nanobakteri'lerin kireçlenme içeren hastalıkların başlamasında tetikçi faktör olduğunu belirlemişler. Neva Çiftçioğlu bu araştırmayı şöyle anlatıyor: “Finlandiya'ya gittiğim sıralarda söz konusu bakteri problemini bulmuşlardı ama ne olduğunu bilmiyorlardı. Ben onların bulduklarının aslında ne olduğunu bulup, onlara bunu göstermenin yolunu buldum. Meğerse bütün vücuttaki tıkanıklıklar, kireçlenmeler bir mikrop yüzünden oluyormuş. Ben buna "nanobakteri" nin neden olduğunu ortaya çıkardım.”
7 2
Finlandiya’da yaptığı önemli çalışmalar nedeniyle Neva Çiftçioğlu, İskandinav Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Elde ettiği bu başarı sonrasında Çiftçioğlu Nobel Tıp Ödülü için aday gösterildi. Ardından Rus Amerikan Uzay Araştırmalarında aktif görev aldı.
7 3
1996 yılında Finlandiya Hükumeti onu buluşunu bilim dünyasına açıklamak üzere ABD’ye göndermiş. Nanobakteri konusundaki çalışmaları nedeniyle elde ettiği bir plaketi almak için kürsüye çağrıldığında ise ilginç anlar yaşanmış. Çiftçioğlu bu törende Türk bayrağının altına gittiğinde onu oradan alıp, Finlandiya bayrağının altına almışlar. Bu ağırına gitmiş.
7 4
Amerika’da yaklaşık 18 yıl yaşayan Çiftçioğlu, NASA’ya da kabul edilmiş. Fakat gazeteler Neva Çiftçioğlu’nu, ‘’NASA’ya kabul edilen ilk Türk’’ olarak değil, ‘’NASA’ya kabul edilen ilk Finli’’ olarak haberlerine konu etmiş. Finlandiya’da asla Türk olduğundan ya da Türk kimliğinden kimse bahsetmemiş. Israrla Finli bilim insanı olarak tanıtılmış.
7 5