Tüylerin ürpermesi Memeli hayvanlarda ve kuşlarda da görüldüğü gibi, tüylerin bir işlevi bulunuyor. Kimi zaman ısı kaybını önlemek için, kimi zaman da düşmanlarına karşı daha büyük gözükebilmek için tüylerini kabartıyorlar. İnsan bedeninde tüylerin bu durumlarda bir faydası olmuyor. Hatta varolan birazcık tüyden kurtulmak için de çaba harcıyoruz. Ancak bedenimizde bulunan bir özellik. Deri üzerindeki her bir tüy incecik bir kasa bağlı. Üşüdüğümüzde veya korktuğumuzda bu ince kaslar büzülüyor ve binlercesi harekete geçince tüylerimiz dikleşiyor.
8 5
Kulak kasları Eğer bir kediniz varsa, seslere karşı kulak kaslarını kullanarak tepki verdiğini gözlemleyebilirsiniz. Harici kulak kasları olarak da bilinen ekstra kulak kasları, hayvanlar tarafından işitme duyularını özel seslere odaklamak üzere kulaklarını döndürmek ve kontrol etmek (kafalarından bağımsız olarak) için kullanılır. Dış kulağa bağlı olan 3 kas, böylece sesin tam konumunu algılayabilmek için kulağa hareket özgürlüğü tanıyor. İnsan kulaklarında gerekli kaslara sahip olmasına rağmen diğer bazı memeliler gibi kulaklarını hareket ettiremiyor. Ancak birçok insan, az da olsa kulak kaslarını kullanarak kulaklarını oynatabiliyor. Deneyerek kulaklarınızı hareket ettirip ettiremediğinizi görebilirsiniz.
8 6
Palmaris Longus kası Kollardaki Palmaris Longus kasının, insanlarda herhangi bir işlevi bulunmadığı gibi olmaması durumunda da sorun doğurmuyor. Bu yüzden Palmaris Longus kası, estetik ameliyatlarda sık sık kullanılan bir kas. Zaman içinde insan bedeninde önemini yitirdiği için körelmeye yüz tutmuş. İnsanların yaklaşık yüzde 15'inde ya tek bir kolda, ya da iki kolda birden rastlanmıyor. Kolunuzu düz bir yüzeye koyup baş parmağınız ile serçe parmağınızı birleştirdikten sonra, elinizi bileğinizden yukarı doğru kaldırarak bu kasa sahip olup olmadığınızı kontrol edebilirsiniz.
8 7
Plantaris kası Günümüzde insanların yüzde 9'u bu kasa sahip olmadan doğuyor. Plantaris kası hayvanlar tarafından, nesneleri ayakları ile tutmak ve kontrol etmek için kullanılıyor. Bu kas insanlarda da aynı şekilde bulunuyor ancak o kadar az gelişmiştir ki, vücudun diğer bölümlerinden herhangi birinin yeniden oluşturulmasında dokuya ihtiyaç olduğunda, doktorlar tarafından yerinden alınarak kullanılıyor.
8 8