Evrimin vücudumuzdaki şaşırtan izleri!

Üçüncü bir göz kapağı, kuyruk sokumu, apandisit gibi pek bir işlevi olmayan, ancak bedenimize atalarımızdan miras kalan organlarımız şaşırtıyor.

Kuyruksokumu kemiği (Koksiks) İlginç olan, insanlarda anne karnındaki ilk dönemlerde kuyruk oluşumunun gerçekleşmesi. Kuyruğu oluşturan hücreler zamanla kontrollü şekilde ölüyor ve bu nedenle doğduğumuzda kuyruğa sahip olmuyoruz. Yine de bazı genetik problemlerin yaşandığı vakalarda kuyrukla doğan bebeklerin olduğu da biliniyor. Kuyruk sokumumuzda bulunan, eskiden kuyruğu desteklemek üzere görev yapan birkaç kemik, günümüzde bu bölgede bulunan bazı kasların tutunması için yüzey alanı oluşturuyor. İlk baştaki işlevinden oldukça uzaklaşmış olan kuyruk sokumu, binlerce yıl sonra şimdiki işlevini de kaybedebilir.
8 1
20'lik dişler 20 yaş dişleri genellikle 17-25 yaşlarında çıkar. Genelde yaşamın bir döneminde sorun çıkarır ve onlar çektirilir. 20 yaş dişleri, alt ve üst çenenin iki köşesinde de birer tane olmak üzere toplam dört tane. İnsan alt ve üst çenesi zaman içinde eskisine göre küçüldüğünden çıkacak yer bulamazlar çoğunlukla. Bir zamanlar bu dişler doğada sert yiyecek parçalarını çiğneyebilmemize yardım ediyordu. Etle beslenmeye başlamamızın ardından eskisi kadar sert dişlere gerek kalmadı. Bu yüzden uzun bir zaman sonunda işlevselliklerini yitirmeye başladılar. Günümüzde insanların yüzde 40'ında 20 yaş dişleri hiç çıkmıyor.
8 2
Apandisit Apandisitin insanlarda bilinen bir işlevselliği bulunmuyor ve enfeksiyon kaptığında ameliyatla alınıyor. Bilim adamlarının çoğu bu organın eskiden işlevinin, bir zamanlar bol miktarda yaprak içeren besinlerdeki selülozun işlenmesine yardımcı olduğu görüşünde. Zamanla beslenme şeklinin otçulluktan etçilliğe dönüşmesiyle, apandisite daha az gerek duyulmuş. Bu sürecin sonunda apandisit işlevini yitirip tamamen körelmiş olmasına rağmen muhtemelen bizimle uzun süre daha kalacak.
8 3
Üçüncü gözkapağı Bu da şaşırtıcı bir özelliğimiz. Eğer bir kedinin göz kırpmasını izlerseniz beyaz bir zarın gözü kapladığını göreceksiniz. işte buna üçüncü göz kapağı deniyor. Memelilerde oldukça nadir görülmekle birlikte kuşlar, sürüngenler ve balıklarda ortak bir özellik. İnsanlarda işlevi olmayan bir üçüncü gözkapağı kalıntısı mevcut. Zamanla oldukça küçülmüş olmasına rağmen bazı topluluklarda diğerlerine oranla daha belirgin parçalar mevcuttur.
8 4