Diş Protezi Temizliği için 10 Önemli Tavsiye

Kendi ağız ve diş bakımımıza ne kadar dikkat ediyorsak protez dişlerimizin bakımı için de aynı özen ve dikkati göstermemiz gerektiğinini Çamlıca Hospitadent Diş Hastanesi  Başhekimi Dt. Tarcan Topçuoğlu, anlatıyor...

Diş Protezi Temizliği için 10 Önemli Tavsiye

Kendi ağız ve diş bakımımıza ne kadar dikkat ediyorsak protez dişlerimizin bakımı için de aynı özen ve dikkati göstermemiz gerektiğinin altını çizen Çamlıca Hospitadent Diş Hastanesi  Başhekimi Dt. Tarcan Topçuoğlu, “ İster sabit ister haraketli proteze sahip olalım, temizliği ve bakımı ihmal edildiğinde protez aralarında biriken  bakteriler üreyerek çürüklere, diş eti problemlerine ve ağız kokusuna neden olabilirler. Sabit veya hareketli protez kullanan bireylerin şikayetleri olmasada  6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmelerinde fayda var” diye konuştu.

Halk arasında takma diş olarakta bilinen diş protezini, ağızda çeşitli sebeplerle kaybedilmiş olan dişlerin yerine konan bu şekilde kişilerin estetik ve fonksiyon ihtiyaçlarını gideren tüm yapay restorasyonlar olarak tanımlayan Çamlıca Hospitadent  Diş Hastanesi Başhekimi Dt. Tarcan Topçuoğlu,  diş protezi yaptırdıktan sonra diş protezinin bakım ve temizliğini yaparak hem diş hastalıklarından korunmak hem de  protezin uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla  önemli tavsiyelerde bulundu.

İşte O Tavsiyeler

1. Sabit protez kullanan bireylerin dişlerini  günde 2 kez fırçalamaları ve diş ipi kullanmaları dışında, protezlerin bakımı için özellikle boş dişlerin yerine gelen gövde bölümlerinin temizlenmesi amaçlı özel diş ipleri ve arayüz fırçaları kullanmaları gerekmektedir. Sabit protezlerin bakımı düzgün şekilde yapılmazsa diş eti problemleri ağız kokusu gibi sıkıntılar kaçınılmaz olacaktır.

2. Hareketli protezler ise yemeklerden sonra çıkartılıp bol su ile temizlenmesi gerekmektedir.

3. Ağız dokusunun sağlığı için her akşam yatmadan önce protezin çıkarılması gerekmektedir.

4.  Her gün protezler fırçalanarak üzerlerindeki besin artıkları ve plağın temizlenmesi gerekmektedir.

5.  Fırçalama işleminde protezler için üretilmiş özel fırçalar veya yumuşak kıllı diş fırçaları kullanılabilir.

6. Aşındırıcı özelliği olan ve aynı zamanda protez cilasını bozacak maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır. Sabunlu su veya özel üretilmiş ürünler tercih edilmelidir. Protezi temizlerken deterjan, çamaşır suyu gibi kimyasallar kesinlikle kullanılmamalıdır.

7. Piyasada mevcut olan protez temizleme tabletlerinde protezlerin haftada 2 kez sabaha kadar bekletilmesi gerekmektedir. Bu sayede fırçalama ile yapılan mekanik temizliğin yanında kimyasal olarakta temizlik sağlanacaktır.

8. Protez ağızda olmadığı zamanlarda mutlaka su içinde bırakılmalıdır.

9. Fırçalama işleminde düşüp kırılmayı önlemek için, yumuşak bir havlunun ya da su dolu bir kabın üzerinde yapılmalıdır.

10.  Protez kullanan kişilerin şikayetleri olmasa bile 6 ayda bir diş hekimine gidip kontrol olmaları, sonradan oluşacak problemlerin önüne geçmek açısından iyi olacaktır.

Yorumlar