Günlük yaşamın verdiği hengameyle zaman zaman zihnimizi zorluyor hatta bedensel ve zihinsel olarak bu durumun fazlasıyla yıprattığını hissedebiliyoruz. ancak her ne kadar üstesinde çok durulacak bir şey değilmiş gibi görünsede dikkat edilmesi gereken konulardan biri de dikkat eksikliğidir. 'Aman canıım 1-2 saat dinlen geçer' diyenlere sakın aldırış etmeyin! Üstelemediğiniz dikkat eksikliği bir zaman sonra bazı kazalarla karşılaşabilirisiniz. Peki dikkat eksikliği neden olur? Dikkat eksikliği belirtileri nelerdir? Aile ve Çift Terapisti Arzu Gürcan Göksu, elmaelma.com okurları için bazı açıklamalarda bulundu.
Odaklanamama, odaklanma süresinin kısa oluşu; dışardan gelen herhangi bir sese odağın kayması şeklinde belirtileri vardır. Unutma, oyalanma, eşyaları kaybetme ve zihinsel çaba gerektiren işlerden kaçınma başlıca belirtileri arasındadır.
DİKKAT EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?
Dikkat eksikliğinin ailesel geçişlerde sık görülebilir. Dikkat bozukluğun en önemli risk etkeni genlerdir, ailesel geçiş sık görülür. Değerlendirilen çocukların ebeveynleri, “Bu belirtiler küçükken bende de vardı” diye sıklıkla bildirir. Çevresel etkenlerin katkısı olsa da doğrudan hastalık nedeni değildir.
DEHB iyi tanımlanmış bir bozukluk olmasına rağmen çocukluk çağında özellikle okul döneminde görülen bir bozukluk olarak bilinmesi erişkin dönemde tanının atlanmasına neden olabilmektedir. Çocukluk döneminde DEHB tanısı alan bireylerde erişkin dönemde dürtüsellik ve hiperaktivite belirtileri azalmakta dikkatte azalma daha ön plana çıkmaktadır. DEHB tedavisi gerek ilaçlar, gerekse de psikososyal müdahalelerle yürütülmektedir Uygun tedaviyle yaşam kalitesi artmaktadır.