Maryland Üniversitesi’nden Prof. Dr. Edward Lemay’in, Journal of Personality and Social Psychology dergisinde yayınlanan makalesinde “tahmin modeli”ne yer veriliyor. “Yatırım modeli”nde ilişkinin devam edeceğini gösteren üç etkenin yanısıra, bu modelde partnerle gelecekteki mutluluk beklentisi de bir etken olarak kabul ediliyor.
8 3
Gelecekteki mutluluk beklentisi ilişkinin ciddiyetine katkı sağlıyor. Örneğin; yeni bir bebeğe sahip olma, çocukların zorlu ergenlik dönemlerinden geçmesi, finansal konulardaki stres, kavga veya partnerin birinin tüm zamanını çalışarak geçirmesi gibi zor durumlarda, eğer gelecekte ilişkinin mutluluk getireceği düşünülüyorsa kişiler ayrılmak istemiyor.
8 4
Diğer yandan ilişkiden gelecekte kazanımlar elde etme ihtimali varsa, emek vermeye ve fedakarlıklarda bulunmaya daha istekli olunuyor. Tahminler tam tersi yönde olduğunda ise çiftler ilişkiye emek vermek ve onu sürdürmeye çalışmak konusunda pek de hevesli olmayabiliyor.
8 5
Yeni ilişkilerde ise, partnerin hayattan bizimle aynı şeyleri isteyip istemediğini, ileride nasıl bir ebeveyn olacağını, birlikte eğlenmeye devam edip etmeyeceğimizi merak ediyor olabiliriz. Bu konuda yapılan araştırmalarda da, yatırım ve tahmin modellerinde belirtilen toplam 4 etkeni destekleyen sonuçlara ulaşılmakta.
8 6