Halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kırgınlık gibi genel şikâyetler de sıklıkla görülen belirtilerdedir. Hastaların grip olduğunu zannederek eş-dost önerisi ile ilaç kullanmaktan kaçınması gerekir. Doktora gitmeyip kafamıza göre antibiyotik içmek zatürreyi daha çok ağırlaştırır.
Hastaya tanı genellikle muayene sonrasında çekilen akciğer grafisiyle konulur. Hastalığın ileri evresinde hasta hastaneye yatırılabilir, kan testleri, bilgisayarlı tomografi ve balgam testleri gibi incelemeler gerekebilir.
TEDAVİSİ UZUN SÜREBİLİR!
Zatürrenin tedavisinde istirahat önem taşıyor. Antibiyotikler, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler de tedavide büyük rol oynuyor. Özellikle tanı konulduktan sonra vakit kaybetmeden hastanın yaşı, kronik hastalıkları ve zatürrenin şiddeti göz önünde bulundurularak antibiyotik tedavisine başlanmalı.
Hastalığın şiddetine göre yatarak tedavi alması gereken hastalarda farklı tedaviler de gerekebilir. Daha ileri durumlarda ise yoğun bakımda yatış, solunum desteği de sağlanabilir. Bol sıvı tüketiminin de önemli olduğu bu hastalıkta tedavi süresi 5 ila 21 gün arasındadır.
ZATÜRREDEN KORUNMAK İÇİN BU NOKTALAR ÖNEMLİ!
Altta yatan kronik hastalıkları kontrol altına alın, dengeli beslenin, hijyene önem verin, kronik bir hastalığınız varsa toplu taşıma araçlarında maske kullanın, sigara ve alkol kullanımını bırakın. Zatürre ve yıllık influenza (grip) aşılarını yaptırın