Kış aylarında yaygınlaşan zatürre çoğunlukla griple karıştırılıyor. Özellikle bilinçsizce kullanılan antibiyotikler ve tedaviye geç kalmak hastalığı ölümcül bir seviyeye taşıyor. Pnömoni yani zatürre, akciğerin iltihaplanmasıdır. En çok ölüme yol açabilen hastalıklar arasında ilk sıralarda gelen zatürre bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşabilir.
Hemen her yaş grubunda görülse de çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, böbrek, şeker, kalp hastalıkları gibi kronik bir hastalığa sahip olanlarda daha sık görülür. Sigara veya ilaç kullanımı gibi durumlarda da hastalığa rastlanma oranı artar.
TİTREME- ÜŞÜME GİBİ BELİRTİLERE DİKKAT!
Zatürre, grip gibi solunum yolu ile bulaşabilir. Kış aylarında daha fazla kapalı ortamda kaldığımızdan görülme sıklığı artar. Temizliği, filtre değişimi yapılmamış klimalarda üreyen özel bir bakteri de zatürrenin çeşidi olan Lejyoner hastalığına yol açar. Özellikle 3 gün geçmeyen yüksek ateş, üşüme- titreme, iltihaplı balgam ve yan ağrısı zatürrenin habercisi olabilir. Hastalığın yaygınlık derecesine göre nefes darlığı, el, ayak ve dudaklarda morarmalar görülebilir.
Halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kırgınlık gibi genel şikâyetler de sıklıkla görülen belirtilerdedir. Hastaların grip olduğunu zannederek eş-dost önerisi ile ilaç kullanmaktan kaçınması gerekir. Doktora gitmeyip kafamıza göre antibiyotik içmek zatürreyi daha çok ağırlaştırır.
Hastaya tanı genellikle muayene sonrasında çekilen akciğer grafisiyle konulur. Hastalığın ileri evresinde hasta hastaneye yatırılabilir, kan testleri, bilgisayarlı tomografi ve balgam testleri gibi incelemeler gerekebilir.
TEDAVİSİ UZUN SÜREBİLİR!
Zatürrenin tedavisinde istirahat önem taşıyor. Antibiyotikler, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler de tedavide büyük rol oynuyor. Özellikle tanı konulduktan sonra vakit kaybetmeden hastanın yaşı, kronik hastalıkları ve zatürrenin şiddeti göz önünde bulundurularak antibiyotik tedavisine başlanmalı.
Hastalığın şiddetine göre yatarak tedavi alması gereken hastalarda farklı tedaviler de gerekebilir. Daha ileri durumlarda ise yoğun bakımda yatış, solunum desteği de sağlanabilir. Bol sıvı tüketiminin de önemli olduğu bu hastalıkta tedavi süresi 5 ila 21 gün arasındadır.