Yanlış beslenme diş çürütüyor!

Pedodonti Uzmanı Dr. Beyza Ballı Akgöl, yanlış beslenme, yalnızca çocukların büyüme ve gelişimini değil aynı zamanda ağız ve dış sağlığını da olumsuz etkilediğini söyledi.

Yanlış beslenme diş çürütüyor!

Medipol Üniversitesi Diş Hastanesi Pedodonti Uzmanı Dr. Beyza Ballı Akgöl, beslenme alışkanlıklarının çocuklarda diş çürüğü riskini önemli derecede artırdığını söyledi. Çürük oluşumuna neden olan faktörler arasında beslenme, bireysel faktörler, ağız hijyeni ve fluorid alımını sayan Akgöl, iyi bir ağız hijyeni, fluorid uygulaması ve çürük yapıcı gıdaların seyrek tüketilmesi çürük riskini azalttığını belirtti.

Yıllardır diş çürüğünden korunmada çocuklara, çok fazla şeker ve şekerli gıdalar tüketmeyin denildiğini hatırlatan Akgöl, şöyle devam etti: "Son yıllarda ise pek çok ülkede bireylerin şeker tüketim miktarı değişmezken çürük seviyelerinde azalma olduğu gözlenmektedir. Bu sonuç, yeterli ağız hijyeni uygulaması yapıldığında (örneğin; Fluoridli diş macunu ile düzenli diş fırçalaması, diş hekimi tarafından fissür örtücü ve fluorid uygulaması) şekerin diş çürüğündeki rolünün tahmin edilenden daha az olduğunu açıkça ortaya koymaktadır."

Yanlış beslenme, yalnızca çocukların büyüme ve gelişimini değil aynı zamanda ağız ve dış sağlığını olumsuz etkilediğini belirten Dr. Beyza Ballı Akgöl, diş çürüğünden korunmada şekerli gıdaların yerine karbonhidratlı gıdaların tüketilmesini önermek çok da doğru bir yaklaşım olmayacağını vurguladı.

Fermente edilen karbonhidratlar

Fermente edilebilen karbonhidrat içeren herhangi bir yiyeceğin de diş çürüğü riskini artırdığını belirten Akgöl, “Bu nedenle tatlı ve şekerlemeler kadar makarna, pilav, patates cipsi, meyveler ve hatta ekmek de diş çürüğüne (dişlerde demineralizasyona) neden olabilmektedir. Yapılan çeşitli çalışmalarda; makarna, pilav ve ekmek tüketiminden sonra ağız ortamında oluşan asit miktarının şeker tüketiminden sonrakiyle aynı olduğu saptanmıştır” diye konuştu.

Dr. Beyza Ballı Akgöl, gıdaların fiziksel özelliğinin de çürük oluşumunu etkilediğini ifade etti. Akgöl, “örneğin, cipsler ve bisküviler diş yüzeyine yapışmakta ve yüzeyden kolaylıkla uzaklaştırılamamaktadır. Karbonhidrat içeren bu gıdaların daha uzun süre diş yüzeyinde kalması asit üretimini ve çürük oluşumunu artıracaktır” dedi.

Yemek yeme sıklığı

Gün boyunca çok sık aralarla yemek yemekten kaçınılması gerektiğini de ifadeden Dr. Beyza Ballı Akgöl, şunları aktardı: “Karbonhidratlı yiyecek ve içecekler sık olarak tüketilmemeli ve günde en az 2 kez flouridli diş macunu ile dişler fırçalanmalıdır.

Biberon çürükleri de genellikle biberonla beslenen çocuklarda şeker ihtiva eden içeceklerin uzun süreli olarak dişe temasından meydana gelmektedir. Özellikle bebek biberonla uyursa bu daha da şiddetli hale gelmektedir.”

Koruyucu gıdalar

Bazı yiyeceklerin diş çürüğünden korunmaya yardımcı olduğunu da dile getiren Dr. Beyza Ballı Akgöl, şunları kaydetti: “Örneğin peynir; tükürük akış hızını artırırken, içeriğindeki kalsiyum, fosfat ve kazein (süt proteini) ile dişleri çürüğe karşı korumaktadır.

Bir öğünü peynir ile bitirmek aynı öğünde yenilen karbonhidratlı gıdalar nedeniyle ağız ortamında oluşacak asidi önlemeye yardımcı olacaktır. Aynı zamanda süt de kalsiyum, fosfat ve kazein içermektedir ancak sütün yapısında bulunan süt şekeri (laktoz), diğer şekerler kadar olmasa da çürük oluşumunda rol oynamaktadır. Bununla birlikte sık olarak emzirilen bebeklerde çürükler saptanmıştır.”

Yorumlar