Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ,,Türkiye’de gerek ekonomik imkanlar gerekse yapılanmasındaki eksiklikler nedeniyle tüketici hareketinin tüketiciyi bu konularda aydınlatması ve bilinçlendirmesinin mümkün olmadığını kaydederek, “REACH projesiyle birçok ev ürününün üretiminde kullanılan kimyasal maddenin kanserojen olabileceği, insan genetiğini bozabileceği, çocuklar için tehlikeli olabileceğine dikkat çekilecek” açıklamasını yaptı.
Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, banyo ve yatak odasındaki tehlike Banyolardaki lastik botlarda PVC olduğunu ifade eden Dr. Dinççağ, “PVC kadmiyum ve pyhtaletler içerir, kadmiyumun kanserojendir. Akciğer kanseri yapar, hormonlara ve böbreklere zarar verir.
Yatak örtülerinde formaldehit vardır. Formaldehit şiddetli zehirdir. Alerji yapar, kanser tehlikesi taşır. Yine ev tekstilinde kullanılan azo boyaları kanserojendir.
Yatak örtülerinde DDT ve Metil Paration kalıntıları bulunabilir bunlar çok zehirli pestisitlerdir. Havlularda formaldehit ve azo boyaları bulunur. Buzdolabı, bilgisayar gibi dayanıklı tüketim mallarında yanmaması için kullanılan bir madde vücutta biriken bir zehir içerir ve hormonal sistemimizi bozar.
Oyuncaklarında kullanılan butadine de kanserojendir. Bu bilgiler ışığında, özellikle ucuz ve kalitesi bilinmeyen maddelerin risk taşıyabileceği unutulmamalıdır” dedi.