Uçuk nedir?
Herpes simplex denilen virüslerden kaynaklanan uçuklar, genellikle dudak çevresinde, ağız ve burun içinde görülen küçük yaralardır. Çıkmadan önce ve sonra acıya, yanmaya ve kaşıntıya yol açarlar.
Neden oluşur ve belirtileri nelerdir?
Soğuk algınlığı, ateş, hormonal değişiklikler, yorgunluk, güneş ışınları, stres gibi birçok neden uçuğun oluşmasını tetikler. Uçuk, çıkmadan önce o bölgede karıncalanma, kaşınma, yanma, sızlama hissettirir ve arkasından kızarıp şişerek bir kabarcık oluşturur.
Bulaşıcı mıdır?
Uçuk bulaşıcıdır. Uçuklu kişinin uçupu geçmeden, çatak, kaşık, bardak, havlu gibi eşyaları kullanılmamalı ve kişiyle öpüşülmemelidir.
Nasıl tedavi edilir?
Uçuklar çoğunlukla bir iki hafta içerisinde müdahale gerektirmeden kendiliğinden geçerler. Uçuk çıkma aşamasında kullanılan asiklovir içerikli ilaçlar ise uçuğun çıkmasını engellerler. Uçuk çıkmış ise antiseptik ilaçlarla enfeksiyonun yayılması önlenebilir. Buz ve ağrı kesici ilaçlar uçuğun yarattığı ağrı, yanma ve kaşıntının hafiflemesine yardımcı olur. Uçuğun geçme evresinde uçuk kabuklaşır. Bunun için vaselin gibi kremler kullanılabilir.