Teknoloji alerji saçıyor!

Gelişmişlik düzeyiyle birlikte alerji çeşitliliği artış gösteriyor. Türkiye'de en çok gıda ve mevsimsel alerjiler görülüyor.

Teknoloji alerji saçıyor!

Çocuk hastalıkları Uzmanı Dr. Nejdet Birgen, 20. yüzyılın son çeyreğinde görülme sıklığının arttan alerjik hastalıkların Türkiye'de de karşılaşılan önemli sağlık sorunlarından birisi olduğuna dikkati çekti.

Her yaş grubunda alerjik hastalıklara rastlanıldığını ve gelişmiş ülkelerde her üç kişiden birinde bu rahatsızlıkların görüldüğünü kaydeden Birgen, mevsimlerin hastalıkların tetiklenmesinde büyük bir etken olduğunu, bu nedenle de özellikle sonbahar ve ilkbaharda belirtilerin ortaya çıktığını söyledi.

Dr. Birgen, alerjik reaksiyonların göz ve saman nezlesi, larenjit, astım, deride görülen egzama, ürtiker, kuru cilt sendromu, besin, ilaç ve aşı alerjileri, böcek alerjileri, anafilaksi (akut alerjik reaksiyon), sindirim sistemi alerjileri olarak sınıflandırıldığına dikkati çekerek, hastalıkta genetik yatkınlığın söz konusu olduğunu, bir ebeveyni alerjik olan kimselerde yüzde 30-50, her iki ebeveyni de alerjik olanlarda ise yüzde 60-80 oranında hastalığa yatkınlık görüldüğünü vurguladı.

Türkiye'de en çok gıda ve mevsimsel alerjiler görülüyor.

Gelişmişlik düzeyiyle birlikte alerji çeşitliliğinin de arttığını vurgulayan Birgen, ''Türkiye'de en çok gıda ve mevsimsel alerjiler görülüyor'' dedi.

Birgen, çevresel faktörlerin de alerjik hastalıkları tetiklediğine dikkati çekerek, ev tozu, ot–ağaç polenleri, hayvan deri, tüy ve döküntüleri, sigara, hava kirliliği, soğuk hava, klima gazları, parfümler, sabun ve boya kokuları, süt, yumurta, çikolata, kuruyemişler, domates, çilek, deniz ürünleri, bal, hazır meyve suları, trans yağ içeren boyalı hazır gıdalar, sakız, tahıllar, ilaçlar, böcek zehirleri gibi etkenlerin alerjik hastalıkları tetikleyebildiğini dile getirdi.

Yorumlar