Muhtemelen adını daha önce duymadığınız ama belirtilerini okuyunca kendinizden birşeyler bulacağınız bir hastalık, Sosyal anksiyete bozukluğu! İsmi ürkütücü kabul ediyoruz ancak hastaya verdiği sıkıntılar daha ürkütücü, her hastalık gibi bu da tedavi edilmezse insanı kötü durumlara sürükleyebilir! Gelelim Sosyal anksiyete bozukluğu nedir kısmına; başkaları tarafında eleştirilme, seyredilme ve yargılanma korkusudur. Sosyal fobisi olan kişi hata yaparak başkalarının önünde rezil olacağından veya utanç duyacağından korkar. Korkunun bir sonucu olarak, kişi aşırı sıkıntı içinde bazı sosyal durumlara katlanır veya hepsinden kaçınabilir. Sosyal fobisi olanlar henüz gerçekleşmemiş olaylar nedeniyle günlerce hatta haftalarca korku çekerler. Sosyal fobisi olanların çoğu korkusunun yersiz olduğunu bile bile bunun üstesinden gelemez.
SOSYAL FOBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sosyal durumlara karşı yoğun anksiyete
Sosyal durumlardan kaçınma
Kafa karışıklığı, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, yüz kızarması, kas gerilmesi, mide ekşimesi ve ishal gibi anksiyete belirtileri
Çocuklar ağlayarak, ebeveyne yapışarak veya öfke nöbetiyle anksiyetelerini ifade edebilirler.
SOSYAL FOBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Sosyal fobi, çoğunlukla doğru tedaviyle tamamen iyileştirilebilir bir rahatsızlıktır. En etkili tedavi bilişsel-davranış terapisidir. İlaç tedavisi de belirtilerin azalmasına sebep olarak bilişsel-davranış terapisini daha etkili hale getirebilir.