2000’li yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, diş ve özellikle dişeti hastalıklarına bağlı enfeksiyonların, kalp ve damar hastalıkları oluşumundaki şaşırtıcı etkisini ortaya koyuyor. Amerikan Kardiyoloji Derneği, kalp damar hastalıklarının tipik göstergelerinden olan C reactive protein ve fibrinojen değerlerinin, dişeti hastalıklarında ve kötü ağız hijyeni olan hastalarda çok hızlı biçimde yükseldiğine dikkat çekiyor. DentGroup Cerrahi ve Estetik Diş Hekimi Dt. Bijen Muhit de, “Kalp kapağı defekti veya protezi olan hastalarda, kana karışan bakteriler, bu kapağa yerleşirlerse Bakteriyel Endokadit denen hastalığa sebep olurlar” uyarısında bulunuyor.
Dişlerimizi fırçalarken bile kana karışan bakterilerin ortaya çıkardığı tablo, kalp ve damar sağlığını önemsediği için sağlıklı beslenme çabası içinde olan herkesin, diş hekimlerine giderek düzenli kontrollerini yaptırmak konusunda da, aynı özeni göstermesi gerektiğini ortaya koyuyor.
Amerikan Kalp Birliği (AHA) toplantısında sunulan bir çalışmada, dişlerini yılda bir ya da birden fazla temizleten hastalarda kalp krizi riskinin yüzde 24, felç riskinin yüzde 13 azaldığı belirtiliyor. 2010 yılında British Medical Journal dergisinde yer alan bir çalışmada günde en az 2 kez diş fırçalamanın, kalp ve damar hastalıklarını yüzde 70 azaltabileceği kaydediliyor. The Journal of the American Geriatrics Society Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre ise, 3 veya daha fazla diş kökünde aktif çürük olan hastalarda, hayati tehlike yaratacak boyutlara varabilen kalp ritim bozuklukları görülebildiği ifade ediliyor.
Kalp ve damar hastalarının diş tedavisi de, diğer hastalardan farklı…
Diş eti iltihabı, diş kaybı ve diğer ağız ve diş hastalıklarının, koroner arter rahatsızlıkları, karotid arter de incelme, felç ve diğer tip kalp hastalıklarının artmasında ciddi risk faktörü oluşturduğu tahmin edilmekle birlikte, dişler üzerinde yapılan işlemler sırasında kana karışan ağızdaki bakterilerin de, kalp kapak hastalığı ve kalp hastalığı olan kişilerde ciddi enfeksiyon riskine sebep olduğu vurgulanıyor.
“Ağız ve diş sağlığı ile kalp damar sağlığı veya hastalıkları arasında doğrudan bazı ilişkiler bulunmaktadır” diyen DentGroup Cerrahi ve Estetik Diş Hekimi Dt. Bijen Muhit, “Dişle ilgili yapılacak tedavilerde kanama kontrolü, çarpıntı, tansiyon gibi konulara çok dikkat etmemiz gerekir. En önemlisi ise, kana bakteri karışmasını önleyici tedbirlerin alınmasıdır” diyor.
Dt. Bijen Muhit, kalp ve damar hastalarının diş tedavisinde dikkat edilmesi gereken diğer konuları şöyle sıralıyor: “Bu hastaların çoğu kan sulandırıcı ilaç kullandıklarından, çekim ve cerrahi girişimler, kardiyologlarından yazılı izin alındıktan ve ilaçlar bir süreliğine kesildikten sonra yapılabilir. Kalp kapağı defekti veya değişimi olan hastalarda, cerrahi işlem öncesi ve sonrası antibiyotik yüklemesi yapılır. Tansiyon, ritim bozukluğu ve taşikardi gibi hastalıklarda ayrıca adrenalin içermeyen anestezik maddeler kullanılır.”
www.dentgroup.com.tr