Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, bu yöntemin ileri derecede kalp yetersizliği olan hastalara da uygulanabildiğini, sonuçların yüz güldürücü olduğunu ve hastaların aktif yaşama dönebildiğini belirtiyor.
Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, kalp hastalıklarının tüm dünya ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını ve dünya nüfusunun % 25’inin kalp hastalıklarından etkilendiğini söyledi. Geçen yıl ülkemizde yaklaşık olarak 200.000 kişinin kalp damar hastalıklarından dolayı öldüğüne dikkat çekti.
İleri derecede kalp yetersizliği olan hastalara genellikle büyük kalp ameliyatları ile yapay kalp aygıtları takıldığını ya da kalp nakli yapıldığını hatırlatan Prof. Avcı, bu ameliyatlarının ciddi riskleri olduğuna, sonrasında da ömür boyu yakın tıbbi takip gerektirdiğine vurgu yaptı. Buna rağmen ciddi komplikasyonlarla karşılaşıldığına, yapay aygıtlarla yaşamanın ciddi zorlukları olduğuna ve tüm bunların hastaların yaşam kalitesini anlamlı derecede bozduğuna dikkat çekti. Ayrıca, çok pahalı ve ileri derecede uzmanlık gerektiren bu tedavilerin ileri kalp yetersizliği olan her hastaya uygulanma şansının olmadığına da değindi.
Ritmik Masaj ile Kansız Ameliyatsız Tedavi (EECP Yöntemi)
Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı konuşmacı olarak davet edildiği “3.Uluslararası EECP Sempozyumu”nda “Türkiye’de EECP uygulamaları” başlığı altında 11 yıldır EECP tedavisiyle ağır kalp yetersizliği olan hastalarda aldığı başarılı sonuçları sunduğunu söyledi. Vücudun belden aşağısına, ritmik masajla kan dolaşımını canlandıracak şekilde uygulanan EECP tedavisi sonuçlarından örnekler verdi. Daha önce odadan odaya yürüyecek gücü olmayan, aylardır başını yastığa koyup uyuyamamış, 2 - 4 haftada bir, acilen hastaneye başvurup yoğun bakım ünitesinde tedavi görmek zorunda olan, bazıları kalp nakli listesinde bekleyen hastaların %95 inde, ritmik masaj şeklinde uygulanan 35 saatlik EECP tedavisinden sonra ciddi düzelme saptadığını söyledi. Tedavi sonunda bu hastaların, ev içi eforlarını yakınmasız yapabilir, yatarak rahat uyuyabilir, ev dışında yürüyüşlere çıkabilir ve masa başı işlerinde çalışabilir duruma geldiklerini ve bu iyilik durumlarının ortalama iki yıl kadar devam ettiğini belirtti.
Prof. Avcı, daha az derecede düzelme saptanan kalp yetersizliğindeki hastaların ise, böbrek yetersizliği olan hastaların haftada 2-3 saat diyaliz tedavisi almalarına benzer şekilde, haftada 2-3 saat EECP tedavisi olarak, aktif bir yaşam sürdürdüğünü ve masa başı işlerine devam etmek şansı kazandığını ekledi.