Türkiye'de 33 kene türü tespit edildiğini belirten İça, şunları kaydetti: “Keneler dünyada birçok hastalık etkenini taşıyan ve bulaştıran canlılardır. Kenelerin bulaştırdığı bu hastalıklardan KKKA ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır.
Türkiye'de şu ana kadar tespit edilmiş 33 kene türü olmasına rağmen bu türlerin hepsi bu hastalığın virüsünü taşımamaktadır. Bazı türler ise bu virüsü vücutlarında bulundurmalarına rağmen insanlara nakletmemektedir. Ülkemizde şu ana kadar bu virüsü vücudunda bulunduran ve insanlara nakletme potansiyeli olan tek kene türü (hyalomma marginatum) tespit edilmiştir. Dolayısıyla karşılaşılan her kenenin hastalık etkeni virüsü taşıdığı ve bunları insanlara bulaştıracağını söylemek doğru değildir.”
Keneden korunma yolları
Kene sayısındaki azalma, vatandaşların keneler ve KKKA hastalığı konusunda bilinçlenmesi sayesinde hastalığa bağlı ölümlü vakaların sayısının son yıllarda azaldığını belirten Doç. Dr. İça, hastalıktan korunma yollarını şöyle sıraladı:
“Uygun kıyafetler seçilmelidir. Açık renkli, uzun kollu giysiler ve uzun pantolonların tercih edilmesi ve pantolon paçalarının çorapların içine sokulması gibi önlemler kenelerin daha kolay fark edilmesini sağlayabilir.
Özellikle kenelerin yoğun olduğu bilinen bölgelere girmek zorunda olan vatandaşlarımız için uzmanlar tarafından önerilecek bazı kimyasal maddelerle muamele edilen kıyafetlerin giyilmesi, kenelerin bu kıyafetleri giyen kişilere temas etmesi durumunda telef olmasını sağlayacaktır.
Kırsal alana gidilip gelindiğinde kendi vücudumuzu ve çocuklarımızın vücudunu tepeden tırnağa kontrol etmek, kenenin erken fark edilmesi ve virüsü bulaştırmadan uzaklaştırılması bakımından önemlidir.
Vücudumuzda kenenin fark edilmesi durumunda soğukkanlılıkla en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek kenenin çıkarılmasının sağlanması ve sağlık kuruluşundaki uzmanların önerileri doğrultusunda hareket edilmesi en doğru davranış olacaktır.
Yakında bir sağlık kuruluşuna erişme imkanı yoksa kenenin kişinin kendisi tarafından uzaklaştırılması gerekebilir. Bu durumda dikkat edilecek nokta, kenenin çıplak elle çıkarılmaması ve patlatılmamasıdır. Yani kenenin vücut sıvılarına çıplak elle temastan kaçınılmalıdır. Bunu takiben yine mümkün olan en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Vücuttan uzaklaştırılmasından önce kenenin üzerine kesinlikle hiçbir sıvı, yakıcı madde, sabun köpüğü gibi kimyasallar dökülmemelidir. Bu, kenenin tükürüğüyle virüsü vücuda verme işlemini hızlandıracaktır.
Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız, evcil hayvanlar üzerinde bulunan kenelere temas etmekten kaçınmalıdır. Kırsal alanda yaşayanlar sağma, tımar ve kırpma sırasında hayvanlar üzerinde bulunan keneleri elle koparıp ezme eğilimindedir. Bu keneler kesinlikle elle toplanmamalı, hayvanların ilaçlanması tercih edilmelidir.”