Menopozda hormon replasman tedavisi-HRT'nin kanser yapar mı? Menopozda hormon replasman tedavisi-HRT uzun süredir kadınlarda meme kanserine ve kalp rahatsızlıklarına neden olduğu gerekçesiyle eleştiriliyordu. Eleştiriler HRT tedavisinin uygulanabilirliğini de büyük ölçüde engellemişti. İngiltere Menopoz Derneği verilerine göre sadece İngiltere'de 6 milyon olan tedavi sayısı 2.3 milyona kadar düştü. Bu da bir kuşak kadının menopoz yıllarında yaşam kalitesini iyileştiren tedavilerini reddettiğini ortaya koydu.
Peki HRT ve kanser korkusu neden bu kadar yaygın?
Bu kaygının nedeni HRT tedavisinin güvenli olduğunu söyleyen araştırmalara karşın, hormon replasman tedavisi-HRT'nin kanser ve bir dizi hastalığa neden olduğu yönündeki karşıt araştırmaların çokluğuna dayanıyor.
HRT tedavisinin güvenli olduğunu kanıtlamaya çalışan bilim insanları yapılan son araştırmaları bir kitapta topladılar. Kitabın çıkış noktasına göre HRT güvenli!
Ancak bu yine de kadınların bu tedaviye devam etmeleri konusunda onları ikna edebilmiş değil.
HORMON REPLASMAN TEDAVİSİ-HRT NEDİR?
Menopozda hormon tedavisi nedir ne işe yarar soruları da kadınlar tarafından merak ediliyor. Bu tedavinin amacı kadınların menopoz döneminde yaşadığı en yaygın sorunlardan olan sıcak basması, terleme gibi sorunları ortadan kaldırmak. Aynı zamanda tedavi kadınların menopoz sonrası cinsel olarak daha aktif kalmalarını hedefliyor.
Tedavi hamile kısrakların idrarlarından alınan östrojenin çıkarılmaya başarılması sonrası geliştirildi. Bu gelişme sonrası ilk östrojen hapları üretildi. Daha sonra fikir menopoz sonrası döneme de uyarlandı. Amaç menopoz sonrası oluşan östrojen düşününü telafi etmekti.
Ancak uzmanlar menopoz sonrası yükseltilen östrojen hormonunun kanser ve bir çok hastalığına neden olacağını kanıtlamak için kolları sıvadılar. Tedaviyi savunanlar ise kansere yakalanan kadınların tedavi nedeniyle değil kendi kişisel durumları nedeniyle kanser olduklarını savundular. Kansere yakalananlar tedaviyi savunanlara göre yüksek yaş grubunda olanlardı.
HRT TEDAVİSİ KANSER YAPAR DİYEN BÜYÜK ARAŞTIRMA
2002 yılının Temmuz ayında, bomba geldi. Bir basın bülteni, 16,000'den fazla sağlıklı postmenopozal kadında HRT'nin risk ve faydalarının önemli bir klinik deneyi olan WHI çalışmasının, daha yüksek meme kanseri riski nedeniyle erken dönemde durdurulduğunu bildirdi.
Amerikan Tabipler Birliği Dergisi'nde yapılan bir duyuruda, WHI çalışmasının sadece artmış meme kanseri riski değil, aynı zamanda kalp hastalığı, inme ve pulmoner emboli (bir arterde potansiyel olarak ölümcül bir kan pıhtılaşması) nedeniyle durdurulduğu belirtildi.
Bugün tıp dünyası hala HRT tedavisini tartışıyor. Tartışmaların birbirine zıt araştırma sonuçlarının nedenini ise ilaç sektöründeki rekabet olarak yorumluyorlar. Büyük bir pazar payı olan menopoz dönemi tedavisi ilaç sektörü için vazgeçilmesi zor bir alan.