Kulak çınlaması tedavisi nasıl yapılır kulak çınlaması sorunun asıl nedeni cep telefonunuz olabilir!

Kulak çınlaması neden olur, kulak çınlaması tedavisi nasıl yapılır sorularına KBB Uzmanı Oğuz Yılmaz yanıt verdi. Yılmaz'a göre asıl neden cep telefonu olabilir

Kulak çınlaması tedavisi nasıl yapılır kulak çınlaması sorunun asıl nedeni cep telefonunuz olabilir!

Kuş sesi, ıslık sesi, cırcır böceği sesi, zil sesi gibi ifade edilen kulak çınlamaları, genellikle basit bir sağlık sorunu gibi görülse de bazı durumlarda önemli bir hastalığın da habercisi olabiliyor. Kulak çınlaması; cep telefonu ile konuşma süresinin artması, yüksek seste müzik dinleme ve sigara kullanımı ile de ortaya çıkabiliyor. İlerleyen yaşla birlikte görülme oranı da artan sorun, çeşitli yöntemlerle tedavi edilebiliyor.

Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Oğuz Yılmaz, kulak çınlaması ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

KULAK ÇINLAMASI YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜR

Kulak çınlaması genellikle erişkinlerde görülür. Bir hastalık değildir, işitme sisteminde meydana gelen bir bozukluğun belirtisidir. Toplumda yaklaşık %10 oranında kulak çınlaması sorunu yaşanmaktadır. Çınlama sürekli hale geldiğinde; uykusuzluk, dikkat bozukluğu, baş dönmesi gibi sorunlara yol açabilir.

HASTANIN ÖYKÜSÜ ÇINLAMA TANISI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Çınlamanın tanısı işitme testi ile konulur. Bunun yanında sistemik hastalıkları tespit edebilmek için kan tahlili, damarsal anomaliler için doppler USG’ye başvurulur. Eğer tek kulakta çınlama varsa tümör olasılığı düşünülerek MRG çektirilebilir. Ancak çınlamanın teşhisinde en önemli faktör çınlamanın öyküsüdür. Her hastada farklı özelliklerle kendini gösterebilir.

UZUN SÜRE CEP TELEFON İLE KONUŞUYORSANIZ...

Kulak çınlamasının pek çok nedeni olabilir. Kulak kiri, kulak enfeksiyonları, kulak zarında delinme, orta kulakta sıvı birikmesi, kulak kemikçiklerinde kireçlenme, alerji, tansiyon yüksekliği veya düşüklüğü, bazı tümörler, şeker hastalığı, tiroit hastalıkları, aspirin ve benzeri ağrı kesici ve antiromatizmal ilaçlar, çeşitli antibiyotikler, bazı depresyon hastalıkları, damarsal hastalıklar, sigara kullanımı bu nedenler arasında sayılabilir. Yaşa bağlı işitme azlığı ve stres de çınlamaya neden olan en önemli etkenlerdir. Cep telefonuyla uzun süre konuşmak ve kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek kulak çınlamasını tetiklediği gibi sigara kullanımı da çınlama faktörlerinden biridir.

KULAK ÇINLAMASINDA BU BELİRTİLER TÜMÖR NEDENİ OLABİLİR

- Çınlama dirençli bir şekilde ilerlemesi
- Baş ağrısı
- Bulantı ve kusma
- Baş dönmesi
- İşitme azlığı
- Denge bozukluğu
- Yüz felci

ÇINLAMA TERAPİSİ NEDİR?

Nedeni bulunamayan çınlamalarda, hastaya gürültüden korunma, nikotin-kafein-alkol içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınma gibi önerilerde bulunulur. Aynı zamanda iç kulağın kan dolaşımını düzenleyici ilaçlar verilerek çınlama giderilmeye çalışılır. Ayrıca çınlama eğer sessiz ortamlarda artıyorsa, uyku sırasında sevilen bir müzik dinlenebilir. Hasta bu uygulamalardan yarar görmediyse çınlama terapisi (maskeleme) önerilir. Bu yöntemle çoğu hastada olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Bu tedavide hastaya rahatsız edici olmayan nitelikte bir arka plan gürültüsü verilerek dikkatin dağılması sağlanır, kulak çınlaması geri plana atılarak rahatsız edici olmaktan çıkartılır ve hasta tarafından işitilmez.

Yorumlar