Yaz aylarının gelip sıcakların artmasıyla birlikte klima kullanımı da artıyor, klima kullanımında aşırıya kaçıldığında çok ciddi sağlık problemleri de kaçınılmaz oluyor. Bayındır Hastanesi Kulak Burun Boğaz uzmanı Dr. Ethem Şahin , aşırı klima kullanımının gribal enfeksiyonlar, bazı viral enfeksiyonlar, alerjik burun hastalıkları,yüz felci,burun kanamaları, kas ağrıları, kas tutulması ve zatürree gibi bir çok hastalığı tetiklediğini belirtti.
Alerjik saman nezlesi olanlar dikkat
Burun hastalıklarında özellikle alerjik saman nezleli hastalar klimadan en fazla etkilenen hasta grubudur. Klimanın bu hastalardaki etkisi ortamın neminin ve ısısının hızlı değişimiyle alakalıdır. Burnun içinde ortamın nemi ve ısısına göre kendini ayarlayan konka dediğimiz burun etleri bulunur. Konkalar klimatize ortamlarda mevcut görevlerini tam olarak yerine getiremez ve şişerler. Bu durumda burun tıkanıklığı ve ağız solunumu başlar ki bütün şikayetler bu noktadan sonra artar. Burun tıkanıklığı baş ağrısı, ağız kuruluğu, akciğer enfeksiyonları ve bazı viral hastalıklara yol açabilir.
Alerjik nezleli hastalar klimalı ortama girdiklerinde, yani ani ısı ve nem değişimine maruz kaldıklarında, hasta olmayan bireylere oranla daha fazla burun tıkanıklığı, burun akıntısı, gözlerde yanma ve kaşıntı gibi belirtiler gösterirler. Kronik sinüzitli hastalarda da benzer mekanizmalarla belirtilerde artma görülebilir. İnsan sağlığı için ideal sıcaklığın 20-25ºC ve ideal nemin %45-60 olması gereklidir. Alerjik rinitli hastalar çevresel faktörlerden en fazla etkilenen hasta grubudur. Alerjik rinitli hastaların olduğu ortamlardaki klimalar düzenli bakımda olmalı ve muhakkak HEPA filtreli klimalar kullanılmalıdır. Bakımsız klimalarda yerleşen akarlar direk alerjiye sebep olur. Yine burun tıkanıklığı ile başlayan süreç uzadığı taktirde gün içinde burunda kabuklanma ve ardından kanamalar kaçınılmaz olur. Bunun için hastalara burun fizyolojisini düzenleyecek burun damlaları ve burun yıkamalar önerilebilir.
Klima yüz felcine neden oluyor
Klima esintisi yüze doğru gelir ve uzun sürerse yüz felcine sebebiyet verebilir ki, dikkatli olunması gereken bir durumdur. Yüz mimik kaslarının hareketlerini kontrol eden yüz siniri yanağa doğru yüzeyleşir. Buda dış etkilere açık hale gelmesine sebep olur. Soğuk hava, cam açık araç seyahati, klima ve bazı virüsler bu siniri etkileyerek yüz felci tablosuna yol açar. Zaman içinde geçen bir durum olmakla beraber, görsel olarak hepimizi çok rahatsız edecek bir hastalıktır.
Akciğer dokusunun iltihaplanması olarak tanımlanan zatürrenin, havalandırma sistemleri yoluyla bulaşan şekli ’Legionella Pnömonisi’ olarak adlandırılmaktadır. Hastalığa neden olan, Legionella Pneumophilia denen bir bakteridir. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde uygun nem ve ısıda yaşamakta ve buradan ortam havasına dağılmaktadır. Sıklıkla otel ve hastanelerden kaynaklanan salgınlar yapar, ancak tek tek vakalar da görülebilir. Akciğerlere girişi, solunum cihazları, havalandırma sistemleri ve hastanelerde solunum yollarına uygulanan bir takım işlemler yoluyla olabilir.
Kimler risk altında
Klimatize büyük otel ve iş yerlerinde çalışanlar, havalandırma işçileri ve sağlık personeli riskli gruplardır. Bu arada bakteriyi alan kişinin vücut direnci de çok önemlidir. Şeker hastaları, alkolikler, yaşlılar ve bebekler, kortizon tedavisi altında olanlar, kemoterapi görenler, böbrek yetersizliği ve kronik akciğer hastalıklarına sahip kişilerde hastalığın oluşumu daha yüksek orandadır. En yaygın kolaylaştırıcı faktör ise sigara içimidir. Hastalarda yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, ateş, huzursuzluk vardır. İlk iki günde yoğun olmak üzere kuru öksürük görülür. Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi sindirim sistemi bulguları olabilir. Uygun zamanda ve dozda kullanılan antibiyotiklerle hastalığın iyileşmesi tamdır.
Bunların sonucunda korunma amaçlı olarak klima kullanırken direkt klima rüzgârına maruz kalınmamalı, karşısında oturulmamalı ve klima yeri bunlar göz önüne alınarak belirlenmelidir. Klimalar belirli zaman aralıklarıyla ısısı yavaş yavaş düşürülerek kullanılmalıdır. Amaç vücudun bu adaptasyona uyum gösterecek süreyi kazanmasıdır.