Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Süleyman Sırrı Kes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koroner kalp hastalığının 20'li yaşlardaki erkeklerde bile görüldüğünü, Türkiye 'de 45-75 yaş arasındaki erkeklerin kalp hastalıklarından ölüm oranının bütün Avrupa ülkelerinden daha fazla olduğunu söyledi. Son yıllarda kadınlarda sigara tüketimine bağlı olarak kalp hastalıklarının arttığını vurgulayan Kes, “Sigara tüketimi ile riskin artması eşit gider. Sigara bırakıldığında ise hastalığın riskleri azalır.
Örneğin, sigarayı bırakan bir kişinin bir yıl içinde kalp hastalığına yakalanma riski yüzde 50 azalıyor. 10 yıl sonra ise hiç sigara içmemişlerle aynı seviyeye geliyor. Kilo arttıkça teknenin batma ihtimali artıyor” diye konuştu.
Prof. Dr. Kes, obezite ile kalp hastalıkları arasındaki ilişkinin, yağın vücutta dağılımıyla ilgili olduğunu, yağın göbekte toplandığı durumlarda ise riskin çok yükseldiğini vurguladı. Bel genişliğinin kalp hastalığında önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kes, şunları söyledi:
“Kalçaya göre bel kalınlığı artarsa kalp hastalığına yakalanma riski yükseliyor. Ülkemizde obezite önemli bir rahatsızlık. Erkeklerde bel çevresi genişliği 94 santimetreden yüksekse risk artar, 102 santimetreyi geçtiğinde risk daha yükseliyor. Kadınlarda ise bel genişliği 80 santimetre üzerinde risk artmakta, 88 santimetre üstünde ise risk en üst seviyeye gelmektedir.”
Prof. Dr. Kes, yapılan çalışmalarda, düzenli bir aktivitenin kalp hastalığından ölümleri yüzde 14 oranında azalttığının görüldüğünü belirtti.