Kabızlık önleyici yoğurtlu kür tarifi

Kabızlık önleyici besinlerle hazırlayacağınız bir kür bağırsak hareketlerinizi düzenleyebilir. İşte Osman Müftüoğlu'nun kabızlık önleyici yoğurtlu kür tarifi.

Kabızlık önleyici yoğurtlu kür tarifi

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun kabızlık önleyici kür tarifini sizler için derledik. FOX TV'de Çağla Şikel'in sunduğu "Çağla'yla Yeni Bir Gün" programına katılan Osman Müftüoğlu, kabızlık şikayetlerini azaltan basit ama etkili bir kür tarifi verdi. "Her gün düzenli tuvalete çıkmak bir sağlık belirtisidir" diyen Osman Müftüoğlu, kabızlığa neden olan sağlık sorunlarının mutlaka doktor kontrolüyle tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Beslenmenin kabızlık üzerinde temel belirleyici olduğuna da dikkat çeken Osman Müftüoğlu, yanlış beslenmenin bağırsak yapısını bozduğunu söyledi.

KABIZLIK ÖNLEYİCİ YOĞURTLU KÜR TARİFİ

Kabızlık önleyici yoğurtlu kür tarifi için ihtiyacınız olanlar listesinde şunlar var:

Bir kase yoğurt, 2 tane kuru erik, 2 tane kuru kayısı, 2 çay kaşığı keten tohumu

Hazırlanışı ise şöyle; Bir kase yoğurdun içine 2 tane kuru erik ve 2 tane kuru kayısını küçük küçük doğrayın. Daha sonra 2 çay kaşığı keten tohumunu karışıma ekleyin. Dolapta sakladığınız karışımı günlük olarak hazırlayıp akşam yatmadan önce yiyin. 

Kabızlık önleyici yoğurtlu kür tarifi osman müftüoğlu

KABIZLIK NEDİR?

Halk dilinde kabızlık olarak anılan dışkılama sorunu tedavi edilmediğinde ciddi bir sağlık sorununa dönüşebilir. Genellikle geçici bir sorun olsa da, kronik bir hal de alabiliyor. Kabızlıkta basit yöntemlerle tedavi edilebilecekken, kalıcı yapısal değişikliklere neden olarak operasyonlar mecbur bırakıyor. Bu yüzden kabızlığı önlemek için altta yatan nedenleri erken tespit etmek ve bu doğrultuda çözümler almak çok önemli.

KABIZLIK NEDEN OLUR? 

Kabızlığın en yaygın nedenleri yanlış beslenme ve yetersiz su tüketiminden kaynaklanıyor. Posadan zayıf beslenme, az su tüketimi, hazır gıdaların ve şekerin fazla kullanımı kabızlığın en yaygın nedenleri. Kabızlığın altında yatan ciddi sağlık sorunları da olabilir. Bağırsak hastalıkları, kanser gibi bir çok hastalıkla geçmeyen ciddi kabızlık sorunu yaratabilir. Aynı zamanda zaman zaman kullanılan ilaçlar (demir takviyesi gibi) ve hamilelik gibi özel dönemler de kabızlık nedeni olabilir. 

KABIZLIK NASIL GEÇER?

- İçtiğiniz su miktarını arttırın: Sağlıklı bir insanın günde kilo başına 30 mililitre su tüketmesi gerekmektedir. Örneğin 55 kilo alan bir kişinin günde 1600 ila 1800 mililitre su tüketmesi gerekmekte. Sıvı tüketimi için ayrıca açık çaylar, şeker eklenmemiş kompostolar, erik  suyu ve bitki çayları da kullanılabilir.

- Posalı yiyecekler yiyin: Gıdalarımızda yeterli lif alamazsak, kalın bağırsağımızdan geri emilen su miktarı artıyor ve sonuçta geri kalan dışkı çok katı ve sert oluyor. Bu nedenle kabızlığı önlemek için en etkili yol, lifli besinleri sofranızdan eksik etmemek.

- Tuvaletinizi tutmayın: Kimi zaman mekandaki tuvaletin hijyenik olmaması, kimi zaman acil yetişilmesi gereken yerler nedeniyle tuvalet yapma ihtiyacımızı geciktiriyoruz. Ancak tuvalet yapma hissi geldiğinde, dışkılamak yerine bu eylemi ertelemek refleksler yoluyla bağırsak hareketlerini tersine çevirerek, dışkının bağırsağın son bölümü olan rektumdam, daha yukarıya gitmesine ve tuvalete gitme hissinin kaybolmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da dışkının kalın bağırsakta kalış süresi uzuyor, dışkıdan suyun geri emilimi artıyor ve dışkı daha da sertleşiyor. Sert dışkının çıkartılabilmesi güç olduğu için de kabızlık gelişiyor. Dışkı bağırsakta bekledikçe, rektumun bir süre sonra genişliği artıyor, duyarlılığı kayboluyor ve tuvalete gitme hissi gittikçe azalıyor. Kabızlık sorunu oluşmaması için dışkılama ihtiyacı 5-10 dakikadan fazla ertelenmemeli.

- Hareketinizi arttırın: Kabızlığa neden olan etkenlerden biri de hareketsiz bir yaşam sürmek. Sindirim sistemimizde gün içinde birçok refleks olaylar gerçekleşiyor. Bunlardan biri; hareket ettikçe bağırsağımızdaki ilerletici ve çalkalayıcı hareketlerin otomatik olarak başlaması. Bu nedenle gün içinde düzenli yürüyüş yapmaya özen gösterin.

KABIZLIĞA NEDEN OLAN HASTALIKLAR

Uzun süren kabızlıklar sonucunda anal fissür (makatta çatlak), hemoroit (basur), makat bölgesinde gelişen bağırsak fıtıkları ve makat sarkmaları gibi makat bölgesini ilgilendiren ve dışkılamayı önleyebilen yapısal bozukluklar/hastalıklar da gelişebiliyor. Bu durumların oluşması kabızlığı daha da tetikliyor. Kabızlığın devam etmesi de bu hastalıkların şiddetinin artmasına yol açıyor. Bu durum zamanla kısır döngü içine giriyor. Diyabet, hipotiroidi, sinirleri tutan bazı nörolojik hastalıklar (Alzheimer, multiple skleroz gibi), kaza ya da operasyonlar sonrası gelişmiş bel ve omurilik yaralanmaları, elektrolit dengesizlikleri (kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi) de kabızlık yapabiliyor. Tümör veya kanser gibi nedenler de kabızlık yapabiliyor.

Yorumlar