Bu sinyaller sağdan ve soldan simetrik olarak geldiğinde insanın dengesinde bir sorun yaşanmıyor. Ancak herhangi birinin simetrisi bozulduğunda kişide şikayetler ortaya çıkıyor. Bu üç sistemin simetrisinin birden bozulması ise kişinin ‘vertigo’ olarak tanımlanan, etrafın ya da kendisinin ‘fırıl fırıl dönmesi’ şeklinde kendini gösterir.
8 2
Vertigo bir hastalık değil, hastalığın nedeni! Biz sabit dururken etrafın dönmesine verilen ad ve Latince dönmek fiilinden geliyor vertigo. Vertigoyu hepimiz küçükken yaşamışızdır; oyun olsun diye etrafımızda defalarca dönüp birdenbire durduğumuzda etrafın dönmeye devam etmesi hissi. Vertigo bir hastalık değil, hastalığın nedenidir. Vertigo ile dengesizlik hissini (dizziness) ayırmak gerekiyor. Vertigoda kişilerde sıklıkla soğuk terleme, ölüm korkusu, bulantı ve kusma da görülür. Kadınlarda daha sık rastlanıyor ve yaşla beraber artış gösteriyor. Vertigo sonradan ortaya çıkan bir durumdur. Ancak genetik eğilim ve özel kişilik yapısı da bazı hastalıklara ve dolayısıyla da vertigoya yatkınlığı arttırabilir.
8 3
Vertigo oluşumunu engellemek için öneriler! Sağlığımızın düşmanı stres! Son yıllarda stresli ve yoğun iş yaşamının hayatımızda daha geniş yer tutması ve uzun çalışma saatlerine sağlıklı beslenememe faktörü de eklendiğinde bağışıklık sistemi güçsüzleşiyor. Kuvvetsiz bir bağışıklık sistemi ve stres de vertigonun en önemli sebepleri arasında yer alıyor. Stres, vertigo oluşumuna neden olan en önemli faktörlerin başında geliyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar kendinize özel zamanlar ayırın. Günde 8 saat çalışın, 8 saat uyuyun, diğer 8 saati de kendinize ayırın. Sizde strese neden olan faktörleri hayatınızdan çıkartın. Stres bağışıklık sistemimizin en büyük düşmanı. Bağışıklığımız zayıflayınca basit bir enfeksiyondan kanser gibi ciddi bir duruma kadar birçok olumsuzluk ortaya çıkabilir.
8 4
Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirin! -Sağlıklı beslenin: Beslenme düzeninde dondurulmuş ve hazır gıdalara yer vermeyin. Doğal ve organik ürünler tüketin. Bu sayede bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine katkıda bulunmuş olursunuz. Özellikle protein ve sebze ağırlıklı beslenmeye çalışın. - Güne yumurtayla başlayın: Yumurtada birçok mineral ve Omega 3 bulunur. Eğer başka bir rahatsızlığınız yoksa sabah kahvaltısında her sabah 1 ya da 2 köy yumurtası yiyin. - Ceviz, badem, fındık ve fıstık yiyin: Bu besinlerde sinir ve damar sistemi için gerekli mineraller ve yağ asitleri mevcut olup, açık damarlar ve güçlü sinirler için 1-2 avuç yiyin. Dikkat edin, fazla tüketmek kilo artışına neden olabilir.
8 5