Grip hastaları ne yapmalı, ne yapmamalı?

Bir asırdır tıbba ve insanlığa hizmet eden Abdi İbrahim, baharın gelmesine rağmen artan grip vakalarına karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

 Grip hastaları ne yapmalı, ne yapmamalı?

İnsan sağlığına yönelik ilaç ve ürünleri, öncü ve yenilikçi yaklaşımlarla tıbbın ve insanlığın hizmetine sunan Abdi İbrahim, artan grip vakalarına karşı hastalara neler yapmaları gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, bulaşıcı bir viral enfeksiyon hastalığı olan gribin soğuk algınlığından daha şiddetli geçtiğini ve ateş, baş, boğaz ve kas ağrıları, burun akıntısı ve öksürüğün aniden başladığını kaydetti.

Ayrıca belirtilerin 2-5 günde düzelmeye başlamasına karşın hastanın 1-2 hafta boyunca kendisini bitkin hissedeceği grip vakalarında yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı.

1.    Bol miktarda sıvı tüketiniz.

Su, meyve suyu, sıcak limon suyu gibi içecekler ateş esnasında kaybedilen sıvının yerine konmasına yardımcı olur.

2.    Tavuk suyu çorbası içiniz.

Tavuk suyu çorbası soğuk algınlığı ve grip belirtilerinin azalmasında 2 şekilde yardımcı olur. İlk olarak o bölgedeki ağrıyı, şişkinliği giderir ve ikinci olarak geçici olarak burun içindeki salgının hareketini hızlandırır ve böylece burunda yerleşmiş virüslerin hızlı bir şekilde atılmasını sağlar.

3.    İyi dinlenin.

Ateşiniz veya şiddetli öksürüğünüz varsa, mümkünse okula veya işe gitmeyerek evde kalın. Bu şekilde hem daha hızlı iyileşme olanağı sağlanır hem de hastalığın diğer kişilere bulaşması önlenir.

4.    Odanızın sıcaklığını ve nemini ayarlayınız.

Odanızı sıcak tutunuz fakat aşırı sıcak olmamasına dikkat edin. Odanızın havası kuru ise, buhar yapın. Bunun için bir miktar suyu orta büyüklükte bir ısıtıcı içerisinde kaynatın. Ateşten aldığınız suyu 2-3 dakika üstü açık şekilde bekletin. Dilerseniz suyun buharını solumak için başınıza bir havlu örtüp buharı 5-10 dakika boyunca direk olarak soluyabilirsiniz. Bu işlem için suya 7-8 damla esansiyel yağ damlatmanız yeterli olacaktır. Ya da suyun üzerini açık bırakarak su buharının odanızın havasını nemlendirmesini ve esansiyel yağın kokusunun odanıza yayılmasını sağlayabilirsiniz.

5.    Boğaz gargarası yapınız.

Kaynatılmış ve ılıtılmış 1 çay bardak suyun içine 1 çay kaşığı tuzu atıp karıştırarak eritin ve daha sonra bu suyla boğazınızı gargara yapın. Her kullanım için bu gargarayı taze olarak hazırlayın. Asla bu suyu yutmayın.

6.    Ellerinizi yıkayınız.

Soğuk algınlığı ve grip virüslerinin büyük kısmı direk temas ile bulaşır. Grip olan bir kişinin hapşırdıktan sonra elini dokunduğu yerde (telefon, bardak, kalem gibi) virüsler saatlerce yaşayabilir. Bu yüzden ellerinizi sıkça yıkayınız. Lavaboya gidemiyorsanız, alkollü bir mendille ellerinizi temizleyiniz.

7.    Alkol ve kahveden uzak durunuz.

Alkol ve kahve sıvı kaybına neden olacağı için kullanılmaması önerilir.

8.    Sigara içmeyiniz.

Sigara hastalığın belirtilerini artırabileceği için içilmeyiniz.

9.    Hapşırma veya öksürme esnasında ağzınızı elinizle kapatmayınız.

Virüsler hapşırma veya öksürme esnasında etrafa yayılır. Bu yüzden mendil kullanın ve daha sonra hemen atın. Mendiliniz yoksa dirseğinizin iç kısmına öksürebilir veya hapşırabilirsiniz.

10. Hastanın yüzüne dokunmayınız.

Soğuk algınlığı ve grip virüsleri vücudunuza göz, burun veya ağız yoluyla girerler. Bu kişilerin yüzlerine dokunmak hastalığın bulaşmasındaki en önemli noktadır.

Bütün bu önlemlere rağmen, yakınmaların şiddetlenip; örneğin nefes darlığı, balgamlı öksürük, geçmeyen baş ağrısı ve düşmeyen yüksek ateş tablosunun gelişmesi halinde ise “mutlaka bir doktora başvurmak” hem kendi sağlığımız hem de yakınlarımızın sağlığı için büyük önem taşıyor.

Yorumlar