Liv Hospital Tüp Bebek Merkezi Direktörü Op. Dr. Serkan Oral tüp bebek tedavisi hakkında bilgiler verdi.
Dünden Bugüne Tüp bebek Tedavisi
Düzenli olarak bir yıl boyunca ilişkiye girilmesine rağmen gebelik oluşmayan durumlara kısırlık adı verilmektedir. Kısırlık tedavilerinde aktif olarak uygulanan yöntemlerden en önemlisi ve kesin çözüm verme ihtimali yüksek olan bir yöntem tüp bebektir. Tüp bebek, anne adayından alınan yumurta ve baba adayından alınan spermin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlamak ve sonrasında gebelik oluşturma hususunda engel olan faktörleri ortadan kaldırıp gebelik takibini sürdürmeye dayalı olan tedavi yöntemidir
Tüp bebek teknolojisi, tıp ve teknoloji alanındaki tüm gelişmelerden aktif olarak en kısa zamanda faydalanılması sayesinde her geçen gün bebek sahibi olma konusunda önemli adımlar atılmasını bizlere sağlayan bir yöntemdir. Aşağıdaki yazımda detaylı bilgi vermeye çalıştım.
http://www.serkanoral.com/tup-
Tüp bebek tedavisi, ilk ortaya çıktığı dönemlerden günümüze gelene kadar oldukça fazla yol almış, önceleri imkansız denilen tedavilerin gerçekleştirilmesiyle başarısını ortaya koymuş bir metottur. Önceki yıllarda başarısızlıkların sebebi; tecrübe eksikliği, teknolojik imkanlar ve bunun sonucunda konulan yanlış tanılar, yanlış tanılar yüzünden uygulanan yanlış tedavilerdi. Bu hususların günümüz tüp bebek uygulamalarında teker teker kontrol, tespit ve sorun giderilmesi aşamalarından oluşan çalışma planları ile giderilmesi, tüp bebek tedavilerinde imansız denilen başarı oranları yakalamayı sağlamıştır.
Tüp bebek tedavisinin ilk yıllarında yumurta ve sperm hücrelerinin izlenmesiyle direkt olarak döllenen yumurta hücresi uzmanlar tarafından belirlenen günde anne rahmine transfer ediliyor, bu aşamalarda yumurtanın sahip olması gereken olgunlukta olup olmadığı, kalıtsal ve genetik bir rahatsızlığın yumurta DNA’sında mevcudiyeti gibi konuların araştırılması mümkün olmuyordu. Bu sebepten dolayı tedavilerin çoğunluğunda başarısızlığın görülmesi kaçınılmaz iken günümüz tüp bebek uygulamalarında embriyo oluşturmayı bırakın daha tedaviye başlanmadan sorunun nerde olduğunun tespiti yapılıyor, sonrasında gebeliği önleyecek faktörler belirlenip, dikkatle yapılan bir aile planlaması sonucunda embriyo oluşturma, yumurta çatlatma ve rahme transfer gibi uygulamalar ile tedaviye devam ediliyor.
Dünden bu güne tüp bebek uygulamalarında en büyük farklılıklar nelerdir?
Tüp bebek tedavilerinin uygulanmaya başladığı ilk yıllarda anne adaylarının ihtiyacı olan miktar tespiti sağlanamadığından ihtiyacından daha fazla yumurta olgunlaştırıcı iğne yapılmaktaydı. Anne adayına gereğinden fazla uygulanan iğne, tedavi sonucunda veya gebelik sürecinde neden olduğu yan etkilerden dolayı anneye ve bebeğe ciddi zararlar vermekteydi. Günümüz teknolojileri sayesinde ise tedavide başarıyı sağlamak için tek bir yumurtaya gerektiği kadar yumurta iğnesi verilmesi mümkün olmuş, yumurta olgunlaştırma iğnesinin yan etkilerinin görülmemesi sağlanmıştır. Tedavinin uygulanmaya başlandığı ilk yıllarda anne adayının yaşı, metabolizması, kronik rahatsızlıkları gözetilmeden yapılan uygulamalar neticesinde anne ve bebek ölümüne kadar birçok olumsuz durum görülmekte, tüp bebek tedavisinden de istenilen verim alınamamakta iken günümüzde uygulanan tedavi yöntemlerinde anne adayı, tüm konularda inceleniyor, bireysel tedaviler uygulanarak tedavi sonucunda oluşabilecek komplikasyonlar en aza indirgeniyor. Tedavinin ilk uygulanmaya başladığı yıllarda embriyo transferi yapılırken anne adayına herhangi bir anestezi uygulanmadığından bu işlem esnasında aşırı derecede bir acı çekme durumu görülürken, günümüz tüp bebek uygulamalarında anestezi uygulanarak yapılan embriyo transferi sayesinde anne adayının acı çekmeden işlemin tamamlanmasını beklemesi sağlanmıştır.
Bunun yanında tüp bebek uygulamalarında risk faktörü bakımından en önemli yere sahip çoğul gebelik durumları da günümüz teknolojisinde daha az zarar verecek, canlı doğumun daha fazla gerçekleşmesini sağlayacak bir seviyeye gelmiştir.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar neye göre seçilmektedir?
Tedavinin ilk uygulanmaya başlandığı yıllarda tek tip ilaç kullanımı zorunlu iken, günümüzde anne adayının metabolizmasına, hormonlarına ve hastalığının tam olarak ne olduğuna bağlı olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır.