ABD'deki Aşı Uygulamaları Danışma Komitesi adlı danışma kurulu, 2'ye karşı 12 oyla aldığı kararla ABD Hastalık Kontrolü ve Önlenmesi Merkezlerine (CDC), aşılanması gereken yüksek risk grubundaki erişkinler listesine diyabetlilerin de eklenmesini tavsiye etti.
Danışma kurulu, araştırmacıların yaptıkları bilimsel çalışmaların 60 yaşın altındaki diyabetli erişkin hastaların Hepatit B hastalığına yakalanma oranının diyabetli olmayanlara göre 2 kat daha yüksek olduğunu ortaya koyması üzerine ilk kez CDC'ye 60 yaşın altındaki diyabetli hastalara rutin olarak Hepatit B aşısı yapılması tavsiyesinde bulundu.
CDC, 1991'de aldığı bir kararla çocuklar ve ergenlerin Hepatit B hastalığına karşı rutin olarak aşılanmasını tavsiye ediyordu. Danışma kuruluna, Hepatit B'ye yakalanma riskine ilişkin bilimsel çalışmalarını bir sunum yaparak tanıtan araştırmacılar, 60 yaşın üstündeki diyabetli hastalarda ise belirgin bir risk bulunmadığını belirtti.
Kan testleri virüs kapma riski doğuruyor
ABD'de bir süreden beri yapılan bilimsel çalışmalar, diyabetli hastaların gerekli kan şekeri ölçümlerini yaptırırken virüs kapma riskinin arttığının işaretlerini veriyordu. Diyabetli hastalarda rutin olarak yapılan gerekli kan şekeri ölçümleri hastadan alınan bir damla kanın bir ölçüm aletiyle okunmasıyla yapılıyor. Çok sayıda kişi üzerinde aynı araç ve gereçlerle ölçüm yapılması dolayısıyla ortaya çıkabilecek sterilizasyon hataları hastaların virüsle temas etme riskini artırabiliyor.
Kronik hale gelerek karaciğer hasarı ile kansere yol açabilen Hepatit B, kan ve diğer vücut sıvıları yoluyla bulaşıyor. Halk arasında sarılık adıyla da bilinen ve iyileştirilmesi mümkün olmayan Hepatit B hastalığı aşı ile önlenebiliyor.