Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özgöz, yaptığı açıklamada, Türkiye'de diş fırçalama alışkanlığının yeterince verilmediğini ve diş sağlığına dikkat edilmediği belirterek,Türkiye'de insanların yüzde 85'inin diş sorunu yaşadığını, bu oranın yüzde 50'sini çürüklerin oluşturduğunu kaydetti.
Avrupa ile Türkiye arasında diş fırçası değiştirme süresini kıyaslayan Özgöz, “Avrupalı'nın 3 ayda bir değiştirdiği diş fırçasını Türkiye'de insanlar ortalama yılda bir kez değiştiriyor” dedi.
Özgöz, kişi başı yıllık diş macunu kullanma oranlarının ABD'de 650 gram, İngiltere'de 350 gram, İtalya'da 270 gram ve İspanya'da 250 gram olduğunu, Türkiye'de 60 ile 70 gram arasında değiştiğini bildirdi.
Diş fırçalama konusunda anne ve babaların çocuklarına örnek olması gerektiğini belirten Özgöz, “Ailelerin bu konuda çocuklarının üzerine yeterince düşmemesinin temelinde eğitimsizlik var. İnsanlar nüfus cüzdanını nasıl her zaman yanında taşıma gereği duyuyorsa diş fırçasını da taşıma ve kullanma gereğini hissetmesi gerek” dedi.
Öğütülmeden tüketilen gıda, obezite kaynağı
Ağız ve diş sağlığını düşünen bireylerin şikayetleri olmasa bile mutlaka 6 ayda bir diş hekimine gitmesini öneren Yrd. Doç. Dr. Özgöz, “Diş çürüklerinin önemli bir sebebi fırça kullanmamak. Öncelikle gıdaların ağızda öğütülmesi gerekir. Sindirim ağızda başlar. Çürüklerin yol açacağı diş kaybı gıdaların çiğnenmeden yutulmasıyla mideyi yoracak ve obeziteye neden olacaktır” diye konuştu.
Diş üzerine yapışabilen yumuşak veya şeker içeren gıdaların tüketilmesinden sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini kaydeden Özgöz, “O an için fırçalanmıyorsa bile suyla yapılacak gargara, fırçalama kadar etkili olmasa bile geçici bir tedbir” dedi.