Büyük Umut Tüp Bebek

Acıbadem Maslak Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Bülent Tıraş Tüp bebek tedavisi ve başarısı hakkında bilgi verdi.

Büyük Umut Tüp Bebek

Büyük Umut Tüp Bebek 

Acıbadem Maslak Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Bülent Tıraş Tüp bebek tedavisi ve başarısı hakkında bilgi verdi.

İlk Tüp bebek ne zaman uygulandı?

Her yıl milyonlarca çift bebek sahibi olmaya çalışıyor. Ne yazık ki, pek çok insan başarılı olamıyor. Oldukça yaygınlaşan kısırlık pek çok aileyi mutsuz ediyor.  Kısırlık nedenlerini bulma süreci uzun ve zorlu olabiliyor. Dr Patrick Steptoe, Oldham General Hastanesinde bir jinekolog, Dr Robert Edwards ise, Cambridge Üniversitesi'nde fizyologdu. 1966 yılından beri bebek sahibi olmak için alternatif bir çözüm yolu bulmaya çalışıyorlardı. Yapılan yoğun çalışmalar neticesinde ilk başarılı tüp bebek, İngiltere'de doğdu ve dünya bu yöntem hakkında konuşmaya başladı.

1978 yılında ilk "tüp bebek" doğumundan bu yana, üreme teknolojisinin yardımı ile pek çok çocuk dünyaya gelmiştir. Çoğu sağlıklıdır. Ama bir kısmında diğer bebeklere oranla obezite, hipertansiyon ve tip 2 diyabet riski daha fazladır. 

Tüp bebek tedavisinde başarı şansı ne kadar?

Tüp bebek konusunda bir hayli gelişme kaydedilmesine rağmen maalesef tedavi gören her çiftte gebelik olması mümkün değildir. Bu tedavide aranan özelliklerin çiftlerde bulunması gerekmektedir.  Tedavi şansının yüksek olması kadının yumurtalık sayısı ve yaşıyla yakından ilgilidir. 40 yaşını geçmiş kadınlarda yumurta sayısı azaldığı için, sonuçlar pek iç açıcı olmayabilir.

Tüp bebek ne kadar sürer? Aşamaları elerdir?

Bir çifte tüp bebek tedavisi uygulanmasının nedeni bulunduktan sonra, merak edilen şey tedavi ne kadar süreceği ve nasıl işleyeceği gibi konulardır. Tüp bebek tedavisine karar veren çiftler, doktoru tarafından değerlendirilir. Tüp bebek tedavisi kadının reglinin ilk 3 günü içinde başlar. Tedavinin ilk on günü yumurtaları çoğaltmak amacıyla cilt altında enjekte edilen bir takım ilaçların kullanılması şeklinde devam eder. Bu süreç zarfında hasta kontrole çağrılarak, yumurtaların nasıl geliştiği, verilen ilaçların dozlarının yeterliliği kontrol edilerek ona göre düzenlemeler yapılır. Yumurtaların olduğuna karar verildikten sonra yumurtaların toplanma safhasına geçilir.

Tüp bebek tedavisinin yumurta toplama aşaması en çok korkulan, en acı veren kısmı gibi görülse de aslında en konforlu aşama bu aşamadır. Çünkü çok kısa süreli bir anestezi altında gerçekleştiği için çoğu hasta yumurtasının toplandığını bile fark etmez. Yumurtaların toplandığı gün eşten de sperm alınır. Uygun olan yumurta ile sperm birleştirilir. Bu iki şekilde uygulanır. İlk seçenek çoğunlukla denenen klasik yöntemdir. Yumurtaların yanına spermler bırakılır.

Ertesi gün gün spermlerin yumurtalarla döllenmesi beklenir. Bu seçenekte bir takım döllenme problemleriyle karşılaşılma ihtimali yüksektir. Diğer seçenek ise mikroenjeksiyon yöntemidir. Burada sperm direkt olarak yumurtalara enjekte edilir. Mikroenjeksiyon uygulamasında döllenme sorunları diğer seçeneğe göre biraz daha azdır. Çünkü bu işlem spermin işini kolaylaştırır. 3–5 gün sonra embriyonun durumu takip edilir. Gelişmiş olan, kaliteli görülen, gebelik ihtimali yüksek olan embriyolardan bir ya da iki tanesi hastanın yaşına, embriyo kalitesine, daha önceden bir denemesinin var olup olmadığına bağlı olarak transfer işleminin yapılmasına karar verilir. Yaklaşık iki hafta sonra tedavinin sonucu belli olur.

Tüp bebek tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi için http://www.tupbebekklinigi.com/

Yorumlar