Baharda kulaklarınıza çok dikkat edin!

Özellikle mevsim geçişlerinde birçok hastalığın baş gösterdiğini ve sıkça rastlandığını bellirten uzmanlar, orta kulak iltihabına karşı uyarıyor.

Baharda kulaklarınıza çok dikkat edin!

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Bayramoğlu, yaptığı açıklamada, mevsim geçişlerinde üst solunum yolu enfeksiyonlarına sıkça rastlandığını, bunların başında orta kulak iltihapları geldiğini belirtti.

Bu durumun hem erişkin hem de çocuklar için geçerli olduğunu, mevsim geçişlerinde bu rahatsızlığa çok dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Bayramoğlu, şikayetlerin başında ateş, kulak ağrısı ve kulak akıntısı geldiğini, bazı hastalarda işitme kaybı bile görülebildiğini söyledi.

Bunlardan en sık karşılaşılan belirtilerin ateş ve kulak ağrısı olduğunu, ilerde işitme kayıplarına yol açmaması için ailelerin bu belirtilere dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Bayramoğlu, “Orta kulak iltihaplarında etkin ve uygun tedavi uygulanmalıdır” dedi.

Sebebi bakteriler!

Orta kulak iltihaplarına bakterinin sebep olduğunu anlatan Bayramoğlu, şu bilgileri aktardı:
“Geniz ile orta kulak arasında, östaki borusu dediğimiz bir borucuk bulunur. Bu borucuk kulağın havalanmasını, orta kulaktaki materyallerin de dışarı atılmasını sağlar. Mikroplar genelde burun ya da boğazımızdan orta kulağa geçer. Çocuklarda sık görülmesinin nedeni ise östaki borusunun erişkinlere göre daha yatay pozisyonda olmasıdır. Dolayısıyla enfeksiyon, yani mikroplar genizden ya da burundan orta kulak boşluğuna daha kolay geçer. Bunun dışında, çocuklarda östaki borusunu açan kaslar, kıkırdak yapısı daha zayıftır. Orta kulak iltihabına bu nedenle çocuklarda daha sık rastlanır. Çocukların yüzde 80'i erişkin oluncaya kadar orta kulak iltihabı geçirir.”

Orta kulak iltihabının ihmale gelmeyeceğini, kulak ağrısı ya da akıntısında hemen bir hekime başvurulup uygun ilaca başlanması gerektiğini ifade eden Bayramoğlu, “Verilen ilaçla ağrı ve ateşin ilk 72 saatte geçmesi lazım. Geçmezse ya ilaç yetersizdir ya da hasta ilacı gerektiği gibi kullanamamış, faydalanmamıştır. İlaca rağmen belirtiler 72 saatte geçmezse tekrar hekime başvurulmalıdır.”

Komplikasyonlara dikkat!

Orta kulak iltihaplarında komplikasyon riskine de işaret eden Bayramoğlu, “Orta kulak iltihapları ilaçla kolayca tedavi edilebilmesine rağmen istenmeyen komplikasyonlar ortaya çıkabilir, mikroplar orta kulaktan başka yerlere yayılabilir. En çok korktuğumuzdan şeylerden biri de bu” şeklinde konuştu.

Antibiyotiklerin 40'lı yıllardaki keşfinden önce çocuk ölümlerinin orta kulak iltihabı kaynaklı menenjitten olduğunu anlatan Bayramoğlu, “Günümüzde artık bu kadar sık görülmemesine rağmen orta kulak iltihabından kaynaklanan menenjit, yüz felci, kalıcı sağırlığa neden olan iç kulak iltihabı gibi tablolarla karşılaşıyoruz. Bunun için de erken ve etkili tedavi önemli. Özellikle aileler çocuklarına yönelik daha dikkatli davranmalıdırlar” uyarısını dile getirdi.

Çocukluk çağında tedavi edilmeyen orta kulak iltihaplarının ilerde erişkin yaşlarda kronik hale geldiğini belirten Bayramoğlu, “kolesteatom” denilen, kemiği eriten iltihaplanmaların ancak cerrahi yöntemlerle tedavi edilebildiğini ifade etti.

"Müzminleşmeden önlenmeli'

Bayramoğlu, erişkinlerde, orta kulak iltihabından kaynaklanan işitme kaybının da sık görüldüğünü bildirdi.

Orta kulak iltihabında müzminleşmeye neden olan çeşitli faktörler bulunduğunu, yetersiz tedavi ya da ilaç kullanımı, genetik faktörler, östaki borusunun düzgün çalışmaması, burun problemleri, yetersiz havalandırma, yarık damak gibi durumlarda orta kulaktaki iltihabın daha kolay müzminleştiğini söyledi.
Bayramoğlu, “Çocuklarda geniz eti problemlerinde, sık geçirilen bademcik enfeksiyonlarında, şeker ve karaciğer gibi sistemik hastalıklarda ve bağışıklık sistemi yetersizliğinde hastalık müzminleşebilir” diye konuştu.

Mevsim geçişlerinde vücudun bağışıklık sisteminin zayıfladığını, vücudun direncinin düştüğünü kaydeden Bayramoğlu, “Bu dönemlerde sağlıklı beslenmeye önem verilmeli, bol sıvı alınmalı, üst solunum yolları nemlendirilmeli, özellikle uyurken odanın nem seviyesi belirli oranın üstünde tutulmalı, üst solunum yollarının düzgün çalışması için bol sebze-meyve tüketilmelidir” önerilerini dile getirdi.

Yorumlar