Apandisit nasıl teşhis edilebilir? Apandisitin tanısı muayene ile konulabilir. Kişi de apandisit belirtileri dışında akyuvarların (lökosit) yüksekliği, boğaz iltihabı ya da idrar yolu iltihabı bulunuyorsa daha dikkatle değerlendirilmelidir. Son yıllarda ultrasonografi cihazları da apandisit tanısında oldukça yardımcı bir görüntüleme yöntemi. Gereken durumlarda tanı için bilgisayarlı tomografiden de yararlanılabilir.
7 4
Tedavisi ameliyat Apandisit ameliyat ile tedavi edilebilir. Bu tedavi, açık cerrahi ya da laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılabilir. Kişinin yakınmalarının başlangıcından itibaren ilk 24 saat içinde yapılan operasyonlarda genellikle perforasyon (iltihabın karın içine yayılması) görülmez. Hasta genellikle işlemden sonra 24 saat içinde hastaneden çıkabilir. Ancak müdahalede geç kalınmış olgularda kişinin hastanede kalış süresi de uzayabilir.
7 5
Başka hastalıklarla karıştırılabilir Acıbadem Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ümit Sekmen, apandisit hastalığının başka hastalıklarla karıştırılabileceğini belirtiyor. Sekmen, “Apandisit tablosu iltihabi bir tablo olduğu için karın içerisinde, özellikle karın sağ alt kadranında oluşan diğer iltihabi rahatsızlıklarla karışabilir. Bu ince bağırsağın iltihabi çıkıntılı hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonu, kadınlarda yumurtalık kisti patlaması yahut yumurtalık yolları iltihabı, karın içi zarının iltihabı, bağırsak iltihabı gibi tablolarla karışabilir. Bunların ayırıcı tanısı için bir takım tetkikler ve fizik muayene yardımcı olur.” diyor.
7 6
Apandisit patlamasının riskleri Dr. Sekmen apandisitin patlaması halinde neler olabileceğini ise şöyle açıklıyor: “Apandisit kör bir organ ve özellikle baş kısmı tıkanıp şiştiği için iltihaplanır. Ve apandisit eğer alınmaz ise, o bölgeden uzaklaştırılmaz ise, içerdeki basınç artar. Apandisit duvarında nekroz (doku ölümü) ve çürüme olur. Daha sonra da oradan delinip patlar. Patladığı zaman, özellikle karın içerisine serbest vaziyette olan apandisitlerde bu iltihaplanma karın içerisine yayılır. Tablo artık lokal bir apandisit iltihabından ziyade yaygın bir karın zarı iltihabına dönüşür. “ Apandisitin patlaması riskli bir tablo doğurabilir ve hasta en kısa sürede tedavi altına alınmalıdır.
7 7